U italské Lampedusy utonulo 41 migrantů z Afriky

U italského ostrůvku Lampedusa se utopilo 41 migrantů, kteří pluli z Tuniska do Evropy. Jejich člun se potopil v Sicilském průlivu. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odkazem na čtyři přeživší.

Malý člun s migranty vyplul z tuniského přístavu Sfax. Čtyři přeživší, tři muži a žena, byli převezeni na ostrov Lampedusa.

Přeživší jsou z Pobřeží Slonoviny a Guineje. Pobřežní stráži řekli, že na člunu bylo dohromady 45 lidí, z toho tři děti. Záchranné vesty mělo jen patnáct z nich, píše ANSA.

Uprchlíci vypluli z Turecka minulý čtvrtek, po přibližně šesti hodinách na moři se s nimi člun převrhl. Projíždějící lodě ani hlídkové čluny už nenašly žádná těla utonulých.

Migranti míří do Itálie často

Itálie se letos potýká s největší vlnou migrantů z evropských středomořských zemí. Statistiky Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že přes Středozemní moře letos doplulo do Evropy na 120 tisíc běženců, z toho téměř 90 800 právě do Itálie. Za celý loňský rok se do Itálie podle UNHCR dostalo na 105 130 migrantů.

Podle červnové zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se jen ve střední části Středozemního moře letos utopilo či se pohřešuje přes tisíc migrantů. V první polovině loňského roku to bylo zhruba osm set lidí.

V polovině července informoval Dětský fond OSN (UNICEF), že letos ve Středozemním moři zahynulo 289 dětí, které na lodích s migranty mířily do Evropy.