Turecký soud nařídil propuštění novináře Altana. Ve vězení strávil pět let

Turecký soud nařídil propustit novináře a spisovatele Ahmeta Altana, který strávil posledních téměř pět let ve vězení. Odsouzen byl v souvislosti s pokusem části armády o převrat z roku 2016. Soud uvedl, že přihlédl k době, jakou Altan už strávil za mřížemi. Rozsudek vynesl jen den po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), podle něhož Turecko porušilo Altanova práva.

Turecký server Ahval s odvoláním na Altanovu advokátku uvedl, že novinář už opustil vězení. Jedenasedmdesátiletý žurnalista působil za svou kariéru v řadě předních tureckých deníků, včetně listů Miliyet či Hürriyet, a psal články i o genocidě Arménů, kterou turecký režim neuznává, nebo o právech Kurdů.

Ahmet Altan byl zatčen v září 2016 při masové razii po pokusu části armády o puč z července téhož roku. V roce 2018 byl odsouzen k doživotnímu vězení za pokus „svrhnout ústavní pořádek“. Jako důkaz podle agentury Bianet posloužily prokuratuře i některé jeho články publikované před pokusem o puč.

Odvolací soud posléze verdikt zrušil a vrátil istanbulskému soudu k novému projednání s tím, že má být Altan souzen ne za pokus svrhnout ústavní pořádek, ale za „podporu teroristické organizace“. Tou turecká vláda označuje hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož prezident Recep Tayyip Erdogan dlouhodobě viní z pokusu svrhnout jeho vládu a přičítá mu i zosnování pokusu o puč z července 2016, což Gülen odmítá.

Ahmet Altan byl v novém procesu v listopadu 2019 odsouzen k deseti letům a šesti měsícům, soud tehdy rovněž nařídil jeho propuštění vzhledem k tomu, kolik času už ve vězení strávil. Prokuratura se ale proti jeho propuštění odvolala a istanbulský soud jí vyhověl, po několika dnech na svobodě tak byl Altan opět zatčen.

Tento týden evropský soud ve Štrasburku rozhodl, že Turecko porušilo v případě Altana a dalšího odsouzeného, už dříve propuštěného, novináře Murata Aksoye právo na svobodu a bezpečnost, na spravedlivý proces a právo na svobodu vyjadřování. Evropský soud pro lidská práva také konstatoval, že neshledal žádný důkaz pro to, že by se Altan snažil svrhnout tureckou vládu.

Ahmet Altan je synem předního tureckého spisovatele, novináře a poslance Çetina Altana (1927–2015). Novinářem je i jeho mladší bratr Mehmet Altan, který byl rovněž po puči v roce 2016 zatčen a odsouzen k doživotnímu trestu vězení, verdikt posléze zrušil odvolací soud a v novém procesu v roce 2019 ho soud osvobodil.