Trumpův exprávník Giuliani má za křivé obvinění zaplatit přes tři miliardy korun

Události: Giuliani má zaplatit za křivé obvinění (zdroj: ČT24)

Bývalý právník Donalda Trumpa Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) za to, že dvě ženy křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Trump tehdy odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o zmanipulovaném hlasování. Devětasedmdesátiletý exstarosta New Yorku se chce odvolat.

Giuliani býval respektovaným starostou New Yorku. Za jeho roli po útocích z 11. září 2001 mu královská rodina udělila Řád britského impéria a časopis Time jej označil za osobnost roku. Teď Giulianimu hrozí bankrot. O odškodném ve výši zhruba 73 milionů dolarů a zaplacení dalších 75 milionů dolarů rozhodla federální porota ve Washingtonu. Giuliani podle ní poškodil pověst Wandreji „Shaye“ Mossové a její matky Ruby Freemanové a způsobil jim emoční obtíže, když je křivě obvinil, že jako volební pracovnice pomohly zmanipulovat prezidentské volby v Georgii před třemi lety.

Mossová a Freemanová, které jsou černoškami, vypověděly, že kvůli obvinění čelily záplavě rasistických a sexistických zpráv, včetně výhrůžek lynčováním. Ženy se musely odstěhovat a dodnes žijí ve strachu. „Nikomu nedávám vizitku. Neberu telefony. Nechci, aby kdokoli znal mé jméno,“ řekla Mossová. „Pochybuji o všem, co dělám. Zásadním způsobem to ve všech směrech ovlivňuje můj život. To všechno kvůli lžím za to, že jsem dělala svoji práci stejně jako vždy předtím,“ poznamenala.

„Naše největší přání je, aby žádný volební pracovník, volič, člen školní rady nebo kdokoliv jiný nikdy nezažil to, čím jsme si prošly my,“ dodala.

„Chci, aby lidé pochopili, že tyto peníze nikdy nevyřeší všechny mé problémy. Nikdy už se nebudu moci nastěhovat zpět do svého domu. Chybí mi můj domov. Chybí mi moji sousedé. A chybí mi mé jméno,“ nastínila Freemanová.

„Pan Giuliani si myslel, že může udělat z Ruby a Shaye tváře volebního podvodu, protože si myslel, že jsou obyčejné a nahraditelné,“ uvedl právník dvojice žen Michael Gottlieb.

Absurdní částka, mám mnoho důkazů, tvrdí Giuliani

Giuliani tvrdí, že jeho prohlášení nezpůsobila vlnu nenávistných reakcí a svou vinu odmítá. „Samozřejmě, že s komentáři, které obdržely, nemám nic společného. Jsou odporné a zavrženíhodné. Nechci se tím hájit, ale já dostávám podobné připomínky každý den,“ prohlásil.

Právní zástupce Giulianiho Joseph Sibley sice uznal, že jeho klient způsobil škodu, je podle něj ale „dobrým mužem“. „Absurdní výše té částky jen ukazuje na nesmyslnost celého trestního řízení, ve kterém mi nebylo dovoleno předložit ani jeden důkaz pro obhajobu. A těch důkazů mám mnoho,“ nechal se slyšet přímo Giuliani.

Podle agentury AP není jasné, jestli by byl Giuliani „ohromující“ sumu vůbec schopen zaplatit.

Kvůli svým snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020 čelí Giuliani i dalším procesům. V Georgii je obžalován spolu s dalšími osmnácti lidmi včetně Trumpa. Někteří už přiznali vinu, Giuliani trvá na nevině.

Giuliani byl klíčovou postavou Trumpovy snahy zvrátit porážku, přičemž v médiích a v rozhovorech se státními činiteli šířil spekulace o masivních podvodech s hlasy, které se nikdy nepotvrdily.

Zpochybňování legitimity voleb vyvrcholilo 6. ledna 2021 útokem na Kapitol, při němž Trumpovi příznivci vtrhli do budovy Kongresu a přerušili schůzi obou komor, která nakonec potvrdila volební vítězství Joea Bidena. Při nepokojích v Kapitolu zemřelo pět lidí, zranění utrpěly desítky policistů.