Trump zatím program na ochranu „snílků“ ukončit nemůže, rozhodl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud USA rozhodl, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zatím nemůže ukončit program na ochranu takzvaných „snílků“, tedy přistěhovalců, kteří do Spojených států přišli jako děti. Trump chtěl program DACA, který chrání před deportací zhruba 800 tisíc lidí, zastavit od března. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že bude dál usilovat o právo rozhodnout o zrušení programu.

Pondělní verdikt je reakcí na odvolání Trumpovy administrativy proti rozhodnutí federálního soudu v San Franciscu. Ten letos v lednu plán na zrušení DACA dočasně zablokoval. Stejný verdikt pak v únoru vynesl i soud v New Yorku.

Nejvyšší soud bez vysvětlení rozhodl, že se odvolání věnovat nebude. Rozhodnutí prý přijal bez jakýchkoli předsudků. To podle Reuters naznačuje, že si chce ponechat otevřené možnosti, dokud soudy nižší instance ve věci nerozhodnou. Nejvyšší soud také konstatoval, že od odvolacích soudů očekává rychlý postup.

Na lednový verdikt federálního soudu reagovala administrativa neobvyklým právním postupem. Neobrátila se totiž nejdříve na odvolací federální soud, ale odvolání podala přímo k Nejvyššímu soudu USA. Pondělní rozhodnutí je další v řadě neúspěchů americké vlády, která usiluje o ukončení programu.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Devin O'Malley v pondělí řekl, že administrativa doufala v jiný výsledek. Poznamenal nicméně, že Nejvyšší soud jen výjimečně rozhoduje o případech, které dosud neposoudily soudy nižšího stupně.

Program na ochranu migrantů označovaný zkratkou DACA chrání osoby, které se do USA přistěhovaly do roku 2013 jako děti, mají čistý trestní rejstřík a splňují některé další podmínky.

Trump oznámil rozhodnutí zrušit program na začátku loňského září. Tehdy k tomu uvedl, že pozastavení programu bude předcházet přechodná půlroční lhůta, aby mohl Kongres problém těchto přistěhovalců vyřešit trvale zákonem.

Zákonodárci ale žádné řešení dosud neschválili. Opatření DACA zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce z Demokratické strany Barack Obama. Nynější republikánský prezident ale považuje program za nelegální.