Trump udělil milost dealerce drog. Přimluvila se za ni Kim Kardashianová

Horizont ČT24: Kontroverzní Trumpova milost (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump omilostnil 63letou Alici Marii Johnsonovou, která byla kvůli drogovým deliktům odsouzena na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Za propuštění ženy, která za mřížemi strávila přes dvacet let, se u Trumpa osobně přimluvila celebrita amerických televizních reality show Kim Kardashianová.

„Paní Johnsonová přijala odpovědnost za své chování a v uplynulých dvou desetiletích se ve vězení chovala vzorně. I přes doživotní trest Alice tvrdě pracovala, aby se očistila a aby pomáhala ostatní vězňům,“ vysvětlil Bílý dům udělení milosti.

V 90. letech Johnsonová stála v čele drogového kartelu a prodávala kokain za miliony dolarů. Jejího příběhu si ale všimla Kim Kardashianová a její jediná návštěva Bílého domu stačila k tomu, aby trest skončil.

Kardashianová v Oválné pracovně
Zdroj: ČT24

„Uslyšela jsem (v telefonu) hlas Kim Kardashianové. Řekla mi, že jsem… že se to stalo. Že jsem volná a vrátím se k rodině,“ vypráví Johnsonová. „Chci poděkovat prezidentu Donaldovi Johnu Trumpovi. Aleluja!“

Obama milost Johnsonové zamítl

Kardashianová na Twitteru označila Trumpovo rozhodnutí za vůbec nejlepší zprávu. Prezidentovi za omilostnění Johnsonové poděkovala.

Všechny dřívější odvolání i žádosti o zmírnění trestu Johnsonové byly neúspěšné. Źádost o milost jí zamítl i bývalý prezident Barack Obama.

Zpátky k rodině by ale chtělo i víc než 10 tisíc dalších vězňů, kteří o milost požádali a marně čekají na verdikt. „Každý by měl mít stejnou šanci. Nejen ten, o kom mu Kim Kardashianová zašeptá do ucha,“ kritizoval Trumpovo senátní lídr Demokratické strany Chuck Schumer.

Trump chystá další milosti, možná i pro královnu hospodyněk

Minulý měsíc Trump na žádost Sylvestera Stallonea posmrtně omilostnil Jacka Johnsona, prvního černošského šampiona v boxu, který byl ve vězení kvůli vztahu s běloškou. „Dělám velmi spravedlivý krok, abych napravil křivdu, která se stala v naší historii,“ prohlásil ke svému rozhodnutí prezident.

Trumpovi v pořadu Marthy Stewartové
Zdroj: ČT24

Podle CNN nyní chystá Donald Trump dalších třicet milostí. Sám zmínil třeba jméno Marthy Stewartové, ikony pořadů o životním stylu, ale také podnikatelky, která lhala vyšetřovatelům v kauze podezřelých obchodů na burze. Stewartová a Trump si přitom dřív navzájem účinkovali ve svých televizních pořadech. 

Kontroverzních milostí zažily Spojené státy víc. Prezident Bill Clinton ji udělil svému bratrovi odsouzenému za pašování drog. Milostí skončila i aféra Watergate – dostal ji Richard Nixon jen měsíc po rezignaci. Mimo jiné proto, že sám sebe podle tehdejších rad omilostnit nesměl. Nynější prezident je přesvědčený, že by na takový krok měl plné právo. I když podle svých slov neví, proč by to měl potřebovat.