Trump vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně

Události: Trump zvítězil v primárkách v Jižní Karolíně (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident Donald Trump se opět přiblížil k získání republikánské nominace pro podzimní souboj o Bílý dům. V Jižní Karolíně v primárkách porazil zbývající republikánskou vyzývatelku Nikki Haleyovou. Ta ale chce v souboji pokračovat, přestože Trump uspěl i ve státě, kde ona byla dříve guvernérkou.

Sedmasedmdesátiletý exprezident získal v Jižní Karolíně šedesátiprocentní podporu, zatímco Haleyová čtyřicet procent.

„Ještě nikdy jsem neviděl Republikánskou stranu tak sjednocenou, jako je teď,“ vzkázal Trump svým příznivcům krátce po uzavření hlasovacích místností. „Můžete tak patnáct minut slavit, ale pak se musíme vrátit do práce,“ dodal.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal o Trumpově vítězství v primárkách v Jižní Karolíně (zdroj: ČT24)

„Začátkem týdne jsem řekla, že bez ohledu na to, co se stane v Jižní Karolíně, budu pokračovat v kandidatuře. Jsem žena, která drží své slovo,“ řekla Haleyová příznivcům ve svém volebním štábu. „Čtyřicet procent není žádná malá skupina,“ poznamenala bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN s odkazem na svůj přibližný podíl hlasů. „V našich republikánských primárkách je obrovské množství voličů, kteří říkají, že chtějí alternativu,“ dodala.

Haleyová v úterý plánuje vyrazit do Michiganu na tamní primárky – poslední velké klání před takzvaným volebním superúterým, kdy se 5. března uskuteční primárky ve velké skupině států najednou.

Jak podotýká AP, Trump zatím ovládl všechna republikánská klání, když zvítězil v Iowě, New Hampshire, Nevadě a na Amerických Panenských ostrovech. Po úspěchu v Jižní Karolíně se tak nejspíš zase zvýší tlak na dvaapadesátiletou Haleyovou, aby z klání odstoupila a umožnila Trumpovi plně se soustředit na očekávaný volební souboj s demokratickým prezidentem Joem Bidenem.

Jižní Karolína je podle analytiků pro volby důležitým státem. „Když se podíváme na vzorek populace, tak ukazuje, jak si který kandidát bude stát v dalších státech USA, kde budou probíhat nejen primárky, tak i prezidentské volby,“ doplnil zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal.

Trumpovi se dosud podařilo získat 63 delegátů nominačního sjezdu, Haleyové jen sedmnáct. V Jižní Karolíně soupeřili o padesát delegátů. Reuters uvádí, že podle odhadů jich Trump získá nejméně 35. K nominaci do listopadových voleb je potřeba získat celkem 1215 delegátů.

Navzdory obžalobám

Pro voliče v Jižní Karolíně byly podle průzkumu veřejného mínění společnosti Edison Research, která se dotazovala hlasujících ihned poté, co odvolili, nejdůležitější témata imigrace (39 procent) a ekonomiky (33 procent).

Téměř dvě třetiny z nich (65 procent) vyjádřily přesvědčení, že Biden v roce 2020 prezidentské volby, v nichž porazil Trumpa, nevyhrál legitimním způsobem. Trump svou porážku nikdy nepřijal a o hlasování před téměř čtyřmi roky opakovaně šíří nepravdy.

Podle zpravodaje Vostala je v podstatě jasné, že je Trump jasným favoritem republikánské nominace v boji o Bílý dům. „Je tu jedno ale – přeci jen mluvíme o exprezidentovi a republikánském favoritovi, kterého budou čekat procesy trestní – soudní stání,“ upozornil Vostal.

V polovině února už newyorský soudce rozhodl, že bývalý americký prezident a jeho firmy musí zaplatit 354,9 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 8,4 miliardy korun) na pokutách za podvodné zveličení hodnoty majetku. Na tři roky mu také zakázal vést v New Yorku firmy.