Tři zranění po nehodě autobusu s Čechy na Islandu zůstávají na JIP

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v tamní nemocnici, z toho tři jsou stále na jednotce intenzivní péče (JIP), z nich dva v umělém spánku. V úterý to oznámila Eva Svobodová, mluvčí Uniqa, u které bylo pojištěno patnáct z dvaceti účastníků zájezdu. Při nehodě se zranilo dvanáct lidí.

„Aktuálně evidujeme ještě šest hospitalizovaných klientů. Tři jsou momentálně na jednotce intenzivní péče, z toho dva se nachází ve velmi těžkém stavu a v umělém spánku. Další dvě klientky jsou hospitalizované na standardním oddělení, stejně jako průvodce zájezdu,“ upřesnila Svobodová.

Zranění mají podle ní nejčastěji zlomená žebra, pneumotorax (vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny) a poškozené obratle. Tři další klienti zůstávají v místě jako opatrovníci svých blízkých. Všichni tři byli také vyšetřeni v nemocnici a následně propuštěni. Náklady na jejich ubytování a následnou dopravu do Česka se budou hradit z cestovního pojištění. Dalších šest klientů bylo ošetřeno a odletělo v plánovaném termínu ze zájezdu domů.

Převoz zraněných do tuzemska se bude odvíjet od jejich zdravotního stavu

Zatím se podle Svobodové nelze vyjádřit k termínu a podobě repatriace klientů, jež bude hrazena rovněž z pojištění. „To bude záležet na dalším vývoji jejich stavu. Od nemocnic žádáme průběžnou aktualizaci a lékařské informace, abychom věděli, jakou další asistenci budeme moct poskytnout,“ dodala.

V autobusu Tatrabus CK Adventura cestovalo v pátek dvacet českých turistů s českým průvodcem a řidičem. Vůz havaroval na silnici mezi městy Akureyri a Skagaströnd před 17:00 místního času. Podle islandských médií mohl kolizi způsobit rozteklý asfalt, který se rozpustil vlivem vysokých teplot. Zranění byli převezeni do nemocnic v Reykjavíku a Akureyri. Některé přepravil vrtulník.