Tisíce lidí na západě Kanady musely opustit domovy kvůli požárům

Tisíce lidí na západě Kanady musely v sobotu opustit své domovy kvůli mnoha požárům v provincii Alberta, která vyhlásila stav nouze, a záplavám v provincii Britská Kolumbie. Premiérka Alberty Danielle Smithová situaci označila za bezprecedentní.

V Albertě hoří více než sto požárů, kvůli nimž se muselo evakuovat přes pětadvacet tisíc lidí. Mezi nejzasaženější oblasti patří region Little Red River Cree Nation na severu provincie, kde už plameny zničily dvacet domů a také policejní stanici. Dalších sedm tisíc lidí opustilo své domovy v Drayton Valley, které leží asi sto čtyřicet kilometrů západně od metropole Edmontonu.

V edmontonském výstavišti je ubytováno více než tisíc evakuovaných osob a ve městě High Level bylo curlingové hřiště přeměněno na dočasný úkryt. Obyvatelé Edsonu, kde žije přes osm tisíc lidí, byli vyzváni, aby okamžitě opustili město.

Požár v kanadském státě Alberta
Zdroj: Reuters

Horké a suché jaro

Premiérka Smithová uvedla, že horké a suché jaro vytvořilo „tolik zápalných látek“, že dosud shořelo přibližně 122 tisíc hektarů. Úřady navíc očekávají, že některé požáry v příštích dnech ještě zesílí. Mnohé z požárů se vymkly kontrole, k jejich šíření přispívá silný vítr. K hašení živlů byly nasazeny vrtulníky a letadla, federální vláda nabídla pomoc z Ottawy.

Alberta je významným producentem ropy, ale zatím se nezdá, že by ropná zařízení byla bezprostředně ohrožena, uvedla BBC.

V sousední Britské Kolumbii naopak lidé kvůli rychle tajícímu sněhu čelí záplavám. Úřady tam obyvatele varovaly, že očekávané silné srážky mohou situaci ještě zhoršit.