Thajský voják zastřelil dvacet lidí, stále je na útěku

Události ČT: Thajský voják zaútočil na základně a v nákupním centru (zdroj: ČT24)

Voják, který střílel na několika místech ve městě Nakchon Rátčchasímá na východě Thajska, zabil podle posledních informací místních úřadů nejméně dvacet osob. Dalších 31 lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters napsala, že pro Thajsko jde o neobvyklý případ, s násilím se potýkají spíše země na jih od něho. Útočník stále nebyl dopaden, podle některých informací se skrývá v nákupním centru.

Policista, na kterého se odvolává agentura AP, uvedl, že voják se pohádal se dvěma lidmi a zastřelil je. Šlo prý o dalšího vojáka, podle některých informací o jeho velitele, a jistou ženu. Útočník si pak na základně, kde působí, vzal zbraň a autem jel do města k nákupnímu centru Terminal 21. I cestou střílel.

Místní média zveřejnila záběry, na kterých voják vystoupil z auta, několikrát vystřelil a lidé se vzápětí dali na útěk. Vše prý živě vysílal na Facebooku. Jeho profil na této sociální síti je už zablokovaný. Dříve během soboty na něj napsal, že „smrt je pro každého nevyhnutelná“.

Později pak na sociálních sítích uvedl, že „nikdo nedokáže uniknout smrti“, a dokonce se v jednom z takzvaných postů i ptal: „Mám se vzdát?“

„Nevíme, proč to udělal. Vypadá to, že se zbláznil,“ cituje Reuters mluvčího thajského ministerstva obrany. Podle místních představitelů mohl být útočník naštvaný kvůli blíže nespecifikovanému sporu o pozemek.

Nákupní středisko, v němž se útočník nejspíš ukryl, i jeho okolí je uzavřeno. Místní obyvatele policie vyzvala, aby nevycházeli z domů. Na záběrech z bezpečnostních kamer bylo vidět, jak se útočník se zbraní pohybuje v obchodním centru. Jiné záběry zaznamenaly požár, který v budově nejspíš vypukl, když vybuchla plynová bomba, kterou útočník zasáhl.

Nákupní centrum, ve kterém útočil thajský voják
Zdroj: Zhang Keren/ČTK/XINHUA

Média tvrdí, že útočník drží rukojmí

Deník Bangkok Post napsal, že pachatel, kterému je 32 let, drží uvnitř nákupního centra rukojmí. Tuto informaci ale úřady oficiálně nepotvrdily.

Mluvčí ministerstva obrany později uvedl, že vojáci a policisté z nákupního střediska evakuovali stovky lidí. Kolem půlnoci místního času (18:00 SEČ) policie oznámila, že zajistila celou budovu, po střelci ale stále pátrala. Později se z budovy ozývala intenzivní střelba. Zda se policistům podařilo útočníka dopadnout, ale nebylo jasné. 

Ministerstvo zdravotnictví požádalo obyvatele, aby v nemocnicích v okolí darovali krev, která je potřeba pro velké množství zraněných.

Město Nakchon Rátčchasímá, které je známé rovněž pod jménem Korat, leží asi 250 kilometrů severovýchodně od Bangkoku.