Téměř miliarda voličů, více než sedmnáct set stran. Parlamentní volby v Indii potrvají přes měsíc

Horizont ČT24: Indie se chystá na parlamentní volby (zdroj: ČT24)

Indie stojí před parlamentními volbami, které začnou už ve čtvrtek. Voliči rozhodnou, jestli zemi s více než miliardou obyvatel povede dál premiér Naréndra Módí, nebo se k moci vrátí Indický národní kongres a jeho spojenci. Hlasování se ovšem bude od voleb v jiných zemích v mnoha ohledech lišit.

V Indii vrcholí přípravy na parlamentní volby, které jsou největší světovou zkouškou demokracie. Svůj hlas může do volební urny hodit až devět set milionů lidí, tedy víc, než kdyby volila celá Evropa.

Voleb se má zúčastnit přes sedmnáct set politických stran a víc než osm tisíc kandidátů. Zatímco ve většině zemí zaberou volby jeden nebo dva dny, ty indické potrvají od 11. dubna do 19. května a budou rozděleny do sedmi etap.

Do voleb se zapojí na jedenáct milionů úředníků, kteří budou mít na starosti chod více než milionu volebních místností. Půjde o jedny z nejdražších voleb vůbec. Před pěti lety za ně vláda zaplatila v přepočtu přes dvanáct miliard korun.

Podvody má vyloučit papírový záznam

Zvládnout takový úkol nepředstavuje pouze náročnou logistickou přípravu. Neméně důležitá zůstává i transparentnost. Ve všech volebních místnostech se společně s elektronickým hlasovacím zařízením bude používat také takzvaný ověřitelný papírový záznam, který má především zabránit podvodům a vzájemnému obviňování.

V okamžiku, kdy volič zmáčkne na hlasovacím zařízení tlačítko pro určitého kandidáta, vytiskne se papírový lístek se jménem voleného. Tento záznam je po dobu sedmi sekund viditelný přes skleněný kryt, aby mohl volič zkontrolovat, zda hlasovací zařízení skutečně zaregistrovalo jím voleného kandidáta. Poté se lístek automaticky odtrhne a spadne do zapečetěné schránky.

Výsledek voleb není předem jasný

„Všechny strany by měly spolupracovat a společně vytvořit vládu, aby nedocházelo ke střetům mezi hinduisty a muslimy,“ myslí si prodavač knih Mohammad Rizwan. V zemi nyní vládne hinduistická nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Módího. U moci by ji ale rád vystřídal opoziční Indický národní kongres (INK), který vede rodina Gándhíových.

Politické zemětřesení, které by mohlo pohřbít úspěch dvou tradičních stran, mohou způsobit mladí voliči. Miliony z nich půjdou k volbám poprvé a díky lepšímu vzdělání mají často jiné preference, než jejich rodiče.

„Bude to poprvé, co půjdu volit. Jediné, co od voleb čekám je, že vláda snad, ano používám to slovo snad, že vláda zajistí více pracovních příležitostí pro ženy,“ říká dvacetiletá prvovolička Mohiba Urújová.

Indické volby ovlivnily i virtuální svět. Facebook v zemi používá tři sta milionů uživatelů a tato sociální síť představuje klíčový nástroj v předvolebních kampaních. Společnost nedávno zrušila stovky účtů a webových stránek. „Facebook smazal 687 stránek, které založili neověření uživatelé. Šlo o falešné účty,“ uvedl ministr pro informatiku Ravi Shankar Prasad.

Jak volby dopadnou, nelze s určitostí předvídat, protože průzkumy veřejného mínění se v Indii opakovaně mýlí. Popularita současného předsedy vlády a jeho Indické lidové strany klesá, zájem voličů se ale nedaří získat ani opozičnímu Indickému národnímu kongresu a jeho spojencům. K moci se tak mohou dostat i silné regionální strany, které by utvořily širokou koalici.