Pákistán propustil indického pilota, jehož letadlo sestřelil nad Kašmírem

Horizont ČT24: Napětí v Kašmíru (zdroj: ČT24)

Pákistán na znamení dobré vůle do Indie vrátil zadrženého indického pilota, informovala agentura Reuters. Jeho propuštění slíbil ve čtvrtek pákistánský premiér Imran Chán, který chtěl tímto „mírovým gestem“ přispět k uklidnění napjaté situace ve sporné oblasti Kašmíru. Armáda zajala pilota ve středu poté, co sestřelila jeho letadlo.

„Po sestřelení mě pronásledoval rozvášněný dav. Pokoušel jsem se utéct. V tu samou chvíli na místo dorazili dva pákistánští vojáci, kteří mě převezli k jejich jednotce. Tím mi zachránili život,“ přiblížil události po sestřelní indický pilot Abhinandan Varthaman.

Pilot byl ihned po předání indické straně poslán na lékařskou prohlídku. „Je to nezbytná kontrola, protože se katapultoval z letadla,“ řekl reportérům na hranici, kde se předání odehrálo, zástupce indického letectva.

Velitel letecké jednotky Varthaman se stal lidskou tváří posledního střetu mezi těmito dvěma jadernými mocnostmi. Vstřícné gesto propuštění může ukončit ty nejhorší obavy. Propuštění indického pilota sestřeleného pákistánskou armádou má zklidnit vypjatou situaci. O zmírnění napětí svědčí i fakt, že Pákistán zčásti otevřel svůj vzdušný prostor. Po víkendu by pak měly být komerční lety plně obnoveny.

Vztahy mezi Pákistánem a Indií se vyostřily před více než dvěma týdny po sebevražedném atentátu v indické části Kašmíru, při němž přišlo o život 40 členů indické polovojenské policie. Dillí z podílu na útoku obvinilo Islámábád.

Od té doby probíhají přestřelky na hranici mezi Indií a Pákistánem a země se vzájemně obviňují z narušování svého leteckého prostoru. Ve středu pákistánská armáda oznámila, že nad částí Kašmíru, kterou ovládá, sestřelila dva indické letouny a následně zajala indického pilota.

Indie a Pákistán spolu kvůli Kašmíru dvakrát válčily

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponují jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války.

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště a zbraně kašmírským separatistům, kteří bojují od roku 1989 proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou.

Konflikt v indické části Kašmíru, který je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové, si už vyžádal téměř sedmdesát tisíc obětí.