Napětí nad Kašmírem roste. Pákistán a Indie si navzájem sestřelily letouny

Pákistánská armáda oznámila, že nad částí Kašmíru, kterou ovládá, sestřelila dva indické letouny a následně zajala indického pilota. Indie potvrdila ztrátu jednoho svého stroje a tvrdí, že sestřelila jeden pákistánský letoun. Pákistánský úřad civilního letectví v reakci na stupňující se napětí mezi Dillím a Islámábádem uzavřel vzdušný prostor země pro veškeré komerční lety, regionální ranveje uzavírá i Indie. A pákistánský premiér ji vyzývá k jednání s cílem situaci vyřešit.

Mluvčí pákistánské armády uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila nad pákistánským územím dvě indická vojenská letadla. Jedno z nich údajně dopadlo na Pákistánem ovládanou část Kašmíru, druhé do části, kterou naopak kontroluje Indie. Armáda také podle mluvčího zadržela pilota ze sestřeleného indického letounu. Původně tvrdila, že zadržela piloty dva. 

Zpráva o sestřelení indických letadel přišla krátce poté, co pákistánská policie oznámila, že při ostřelování raketami indické armády zahynulo ve městě Kotli v pákistánské části Kašmíru šest lidí včetně dětí a řada dalších osob utrpěla zranění. Několik tisíc obyvatel pohraniční oblasti bylo evakuováno a došlo k uzavření škol.

Indie oznámila, že přišla o jeden vojenský letoun, který „se snažil zmařit útok pákistánských vojenských letadel“ nad Kašmírem. Osud pilota není znám. Druhým zničeným armádním letadlem by mohl být vrtulník, který se zřítil na území Indie a v jehož troskách podle tamních úřadů zemřelo několik osob. Příčina pádu tohoto stroje není zatím jasná.

Mluvčí indického ministerstva zahraničí také tvrdí, že Indie sestřelila jeden pákistánský stroj. Islámábád se ovšem o ztrátě vlastních letounů nezmínil.

Leteckým akcím předcházela v noci na středu dělostřelecká palba z obou stran. Podle indické armády Pákistánci ostřelovali granáty velké ráže 12 až 15 míst podél kontrolní linie, indická armáda v odvetné palbě pak údajně zničila Pákistáncům pět stanovišť a způsobila jim neupřesněné ztráty. Na své straně Indové přiznali jen pět zraněných vojáků.

Události: Napětí mezi Indií a Pákistánem eskaluje (zdroj: ČT24)

Nad indickou částí Kašmíru operovala pákistánská letadla

Dříve během dne narušila vzdušný prostor nad indickou částí Kašmíru tři pákistánská letadla. Poté, co k nim vyletěly indické stroje, se pákistánské letouny stáhly. Kvůli incidentu bylo na tři hodiny uzavřeno letiště ve Šrínagaru, letní metropoli indického státu Džammú a Kašmír, a tři další letiště v sousedních indických státech.

Pákistánský ministr zahraničí operaci armády své země potvrdil a uvedl, že měla ukázat, že Pákistán je schopen a připraven se bránit. Letadla podle něj zasáhla v Indii několik cílů, údery si ale nevyžádaly oběti na životech.

Hříbek z FF UK: Jde o nejvýraznější konflikt v Kašmíru od roku 1999 (zdroj: ČT24)

Pompeo vyzval obě země ke klidu

S ohledem na rostoucí napětí mezi jihoasijskými jadernými mocnostmi hovořil ve středu se svými protějšky z obou států americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Vyzval Dillí a Islámábád, aby nestupňovaly vojenskou aktivitu. Podobně reagovaly Německo, Velká Británie a Francie.

Indická ministryně zahraničí Sušma Svarádžová i její pákistánský kolega Šáh Mahmúd Kureší ujistili, že si eskalaci nepřejí. Předseda pákistánské vlády Imran Chán pak vyzval svého indického kolegu Naréndru Módího k jednání tak, „aby zvítězil rozum“. „Sedněme si společně k rozhovoru, abychom našli řešení,“ uvedl pákistánský premiér.

Napětí v Kašmíru trvá od roku 2016, odkdy narůstají teroristické útoky na různé objekty indické armády a zároveň s tím narůstají i represe indické armády vůči islamistickým skupinám. Právě zabití předního představitele jedné z těchto skupin v roce 2016 vyvolalo velké demonstrace a stovky lidí zemřely následkem střetů demonstrantů s policií.
Martin Hříbek
Ústav jižní a centrální Asie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště a zbraně kašmírským separatistům, kteří bojují od roku 1989 proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou.

Americký ministr zahraničí řekl, že Islámábád vyzval k výraznému zakročení proti teroristickým skupinám působícím na pákistánské půdě. Indická ministryně zahraničí Sušma Svarádžová ve středu z Číny ujistila, že Dillí si zvyšování napětí ve vztazích s Pákistánem nepřeje a že bude nadále postupovat „odpovědně a zdrženlivě“. Zdůraznila, že indický útok cílil na „omezený“ terč, jímž byl výcvikový tábor islamistického hnutí Džajše Muhammad.

Situace se vyostřila po atentátu na indické policisty

V noci na úterý podnikla indická vojenská letadla nálet na pákistánské území. Indie uvedla, že terčem byl výcvikový tábor islamistického hnutí Džajše Muhammad, které se k sebevražednému atentátu v Kašmíru přihlásilo, a že při útoku zahynulo velké množství radikálů. Podle pákistánských úřadů si akce žádné oběti nevyžádala.

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru přou dlouhodobě. Obě země si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část. Vztahy mezi Pákistánem a Indií se vyostřily před dvěma týdny po sebevražedném atentátu v indické části Kašmíru, při němž přišlo o život čtyřicet členů indické polovojenské policie. Dillí z podílu na útoku obvinilo Islámábád.