„Mírové gesto“ mezi dvěma jadernými mocnostmi. Pákistán v pátek propustí zajatého indického pilota

Pákistánský premiér slíbil, že v pátek pustí indického pilota sestřeleného nad Kašmírem. Chce tak snížit napětí, které nyní panuje mezi oběma zeměmi. Spory dvou jaderných mocností v posledních dnech přerostly v ozbrojený konflikt. Svět mezitím vybízí k uklidnění situace. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Moskva připravena nabídnout oběma zemím platformu k rozhovorům, pokud o to budou stát.

„Jako mírové gesto ho zítra propustíme,“ řekl v parlamentu v Islámábádu předseda pákistánské vlády Imran Chán. Už ve středu vyzval svého indického kolegu Naréndru Módího k jednání s cílem zajistit, aby zvítězil rozum a našlo se řešení.

Srovnání Indie a Pákistánu z hlediska vojenské síly
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS)/Stockholmský mezinárodní mírový výzkumný institut (SIPRI)/AFP

Indická strana zatím na nabídku nereagovala. Módí, kterého v květnu čekají parlamentní volby, na shromáždění svých stoupenců dříve řekl, že Indie se sjednotí proti svým nepřátelům. „Je nutné, abychom neudělali nic, kvůli čemu by na nás nepřítel ukazoval prstem,“ podotkl. 

V noci na čtvrtek se ale podle tiskových agentur v Kašmíru odehrála další dělostřelecká přestřelka. Obyvatelé na obou stranách takzvané kontrolní linie ohroženou oblast kvapně opouštějí. Dělostřeleckou palbu si obě strany vyměňovaly už ve středu. Indie v příhraniční oblasti buduje 14 tisíc bunkrů pro místní obyvatelstvo. 

Napětí se vystupňovalo v průběhu února

Světové mocnosti vyzývají Indii a Pákistán ke zdrženlivosti. Armády obou těchto zemí mají jaderné zbraně. Napětí mezi nimi vzrostlo v polovině tohoto měsíce po sebevražedném útoku v indické části Kašmíru, při kterém přišlo o život 40 členů indické polovojenské policie.

Dillí z podílu na útoku obvinilo Islámábád. V noci na úterý indické letectvo poprvé od roku 1971 zaútočilo na pákistánské území a Pákistán pak ve středu sestřelil dva indické bojové letouny, jednoho pilota zajal.

Po tomto kroku Pákistánu řada leteckých společností změnila trasy letů. Thajské aerolinie dokonce oznámily, že ruší všechny své spoje do Evropy.

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru dlouhodobě přou. Obě země si dělají nárok na celý region, každá z nich v současnosti ale ovládá jen jeho část.

Studio ČT24 s novinářkou Terezou Engelovou k napětí v Kašmíru (zdroj: ČT24)