Telička: Mark Rutte je silná politická osobnost. Prokázal schopnost vést

Telička: Wildersova strana nemá v řadě otázek propracované pozice a nenabízí řešení (zdroj: ČT24)

S pocitem určité úlevy, ale především spokojenosti přijal rozuzlení nizozemských parlamentních voleb místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník za ANO). Postoje a programové ukotvení vítězné strany VVD úřadujícího premiéra Marka Rutteho jsou mu blízké, ostatně hnutí ANO je v Evropském parlamentu součástí frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), kam patří i VVD a také další liberální proevropská centristická strana Demokraté 66. I ta ve středečních volbách uspěla a mohla by být součástí nové vládní koalice.

„Mark Rutte je silná politická osobnost. Dokazoval to v průběhu svých prvních dvou mandátů, a není náhoda, že uspěl i v těchto volbách. V Evropě to je dnes téměř nevídané, aby měl někdo šanci být potřetí premiérem. Schopnost vést prokazuje delší dobu,“ uvedl český europoslanec na adresu pravděpodobného (staronového) předsedy nizozemské vlády.

Telička zároveň připustil, že v čase těsně před volbami využil Rutte – s určitou mírou mazanosti – nizozemsko-turecké diplomatické roztržky a vytěžil z ní cenné politické body. „Paradoxem je, že právě Rutte byl jedním ze dvou vyjednávačů (migrační) dohody EU s Tureckem. Turecko velmi dobře zná. Ale je to člověk, který pevně zastává určité zásady a těmi se řídil, ovšem prokázal i mazanost, to samozřejmě také,“ dodal Telička. 

Geert Wilders a Mark Rutte
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Zatímco strany jako Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii anebo Demokraté 66 se podle Teličky dlouhodobě prezentují propracovaným a konzistentním programem, Strana pro svobodu Geerta Wilderse (PVV) nenabízí téměř žádná řešení. „To je strana, která nemá prakticky propracované pozice. Proto si myslím, že Wilders (ve volbách) neuspěl tak, jak si představoval v celé řadě oblastí,“ porovnal Telička.

Zda má pozitivní výsledek proevropsky orientovaných a umírněných politických uskupení potenciál být výrazným hybatelem směrem k Francii, kterou čekají v druhé polovině dubna prezidentské volby, si Telička nemyslí. „Každá země má svá specifika. Nedomnívám se, že bitva, kterou z mého pohledu svedou především Le Penová s Macronem, bude nějakým způsobem výrazně ovlivněna výsledkem voleb v Nizozemsku. Určitě to Macrona povzbudí. Ale to je podle mě tak zhruba všechno. Ta francouzská specifika budou hrát primární roli,“ uzavřel místopředseda EP.