Tajfun Khanun zasáhl Rusko. Na Dálném východě deště vyplavily tisíce domů a odřízly desítky obcí

Na ruském Dálném východě byly zaplaveny tisíce domů v důsledku vydatných dešťů, které přinesl tajfun Khanun. Evakuováno bylo více než dva tisíce lidí, desítky obcí byly odříznuty od okolního světa, informuje agentura DPA. Zprávy o vážných následcích deštivého počasí přicházejí i z dalších zemí jako Číny a Bangladéše.

Po přechodu tajfunu, který potrápil také Japonsko, Jižní i Severní Koreu a Čínu, zůstává v neděli podle ruského úřadu pro mimořádné situace v Přímořském kraji pod vodou více než 4,3 tisíce domů v šestnácti obcích a dále více než 5,6 tisíce pozemků a 43 silničních úseků. Osmadvacet obcí bylo kvůli povodním odříznuto od okolního světa. Mrtví či zranění nejsou hlášeni.

Ruský region sousedící s Čínou a KLDR, od Moskvy vzdálený zhruba 6,3 tisíce kilometrů, zasáhly silné lijáky, načež se místní potoky a řeky vylily z břehů. U města Spassk-Dalnij se protrhla přehradní hráz. V neděli už voda pomalu ustupovala, informovaly úřady Přímořského kraje.

Kvůli výpadkům trafostanic bylo mnoho domácností bez elektrického proudu. U města Ussurijsk byl podle místních médií těžce poškozen hraniční přechod do Číny.

Podle ministerstva pro mimořádné situace byla do oblasti vyslána operační skupina, která má koordinovat odstraňování následků povodní. Letoun ministerstva do oblasti přivezl humanitární pomoc a záchranáře na postižená místa přepravily vrtulníky Mi-8.

Ruská státní agentura TASS uvedla, že povodně v Ussurijsku, po Vladivostoku druhém největším městě v Přímořském kraji, jsou nejhorší a největší za posledních deset let a že zasáhly pětatřicet až čtyřicet procent území města.

Jižně od Japonska se v Tichém oceánu mezitím zformovala další bouře Lan. Na pevninu by měla podle meteorologů udeřit v úterý v oblasti jižně od japonského města Ósaka.

Záplavy v Bangladéši

Bangladéš čelí deštivému počasí od začátku srpna. Při povodních a sesuvech půdy zahynulo nejméně pětapadesát lidí. Silné přívalové deště a jejich následky zasáhly více než milion obyvatel této hustě osídlené asijské země. Podle agentury AFP to oznámily bangladéšské úřady.

Jednadvacet obětí hlásí úřady v přístavním městě Cox's Bázár na jihovýchodě Bangladéše, devatenáct lidí zemřelo v oblasti Čitágáon, deset v okolí obce Bandarban a pět v okolí Rangamati. Deště nejsilněji zasáhly právě jihovýchod země u Bengálského zálivu, kde leží všechna tato města, dodává AFP.

Sesuvy bahna v Číně

V čínské provincii Šen-si stoupla bilance obětí sesuvů bahna na jednadvacet mrtvých. Šest lidí se stále pohřešuje, napsala agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady.

Voda smetla několik domů, poškodila dálnici a bez elektřiny zůstalo asi devět set domácností. Po pohřešovaných pátrají záchranáři i psovodi, tým čítá 980 lidí, napsala agentura AP. Meteorologové na neděli v oblasti předpovídali další bouřky.