Tajfun Khanun zasáhl Jižní Koreu. Varování platí pro celou zemi, tisíce lidí se evakuovaly

Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Informovala o tom agentura Reuters. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na šestnáct tisíc lidí se muselo evakuovat. Úřady ve městě Tegu oznámily, že kvůli tajfunu jeden člověk zemřel, další se pohřešuje.

Na východním pobřeží Jižní Koreje napršelo až šedesát milimetrů srážek za hodinu, zatímco na ostrov Čendžu a do provincie Kjongsang bouře přinesla silný vichr s maximální rychlostí až sto kilometrů za hodinu, popsala jihokorejská meteorologická agentura. V oblastech u severovýchodního pobřeží se čeká až pět set milimetrů srážek, v Soulu asi sto až dvě stě milimetrů.

Khanun se pohybuje na sever přes Korejský poloostrov rychlostí zhruba čtyřicet kilometrů za hodinu a jeho sílu pocítí i obyvatelé desetimilionové metropole Soul. V pátek by se měl tajfun přesunout nad území Severní Koreje.

Podle agentury Jonhap tajfun způsobil záplavy, sesuvy půdy a rozsáhlé škody na infrastruktuře. Zavřených je skoro pět set úseků silnic, kromě leteckých jsou zrušené i stovky železničních spojů. Více než patnáct set škol a školek se rozhodlo kvůli silným lijákům a vichru upravit své rozvrhy nebo úplně zavřít, uvedlo jihokorejské ministerstvo školství.

V regionech na jihu země muselo své domovy opustit přes šestnáct tisíc lidí a očekává se, že počty evakuovaných porostou, protože déšť zvedá hladiny toků a hrozí povodně.

Ve středu bouře prošla okolo japonského ostrova Kjúšú a stále bičuje některé části západního Japonska. Kvůli bouři bylo v úterý z dějiště světového jamboree v Jižní Koreji evakuováno více než 35 tisíc skautů, včetně českých a slovenských. 

Na tajfun se připravuje i Severní Korea, která očekává, že Khanun zasáhne její metropoli Pchjongjang. V ohrožených oblastech byly připraveny pytle s pískem a čerpadla, informovala státní tisková agentura KCNA.