Systém prý selhal. Otce střelce z Chicaga obvinili ze sedmi trestných činů z nedbalosti

Otec muže z Illinois obviněného ze zabití sedmi lidí při střelbě do průvodu na Den nezávislosti na předměstí Chicaga byl obviněn ze sedmi trestných činů z nedbalosti. Oznámila to prokuratura. Právní experti upozorňují, že je vzácné, aby rodič nebo opatrovník obviněného střelce čelil obvinění, částečně proto, že je obtížné takové obvinění prokázat, uvedla agentura AP.

Prokurátor Eric Rinehart uvedl, že obvinění vycházejí z toho, že Robert Crimo Jr., otec střelce Roberta E. Crima III., v roce 2019 podpořil žádost svého tehdy devatenáctiletého syna o zbrojní průkaz.

„Rodiče a opatrovníci mohou nejlépe rozhodnout, zda jejich dospívající potomek by měl mít zbraň,“ řekl Rinehart. „V tomto případě systém selhal, když Robert Crimo Jr. podpořil svého syna.“ I přesto, co věděl, podepsal formulář, dodal.

Rinehart nechtěl upřesnit, co vedlo jeho úřad k podání obvinění. Úřady již dříve uvedly, že obviněný střelec, Roberto E. Crimo III., se v dubnu 2019 pokusil o sebevraždu mačetou a v září 2019 byl obviněn jedním z členů rodiny, že vyhrožuje, že „všechny zabije“. Crimo Jr. podpořil žádost syna o zbrojní průkaz v prosinci 2019.

Podle advokáta je obvinění politicky motivované

Advokát zastupující Crima Jr. označil obvinění za neopodstatněná a bezprecedentní. Podle něj je obvinění politicky motivované a odvádí pozornost od skutečných změn, ke kterým musí v zemi dojít.

Crimo Jr. v rozhovorech pro média po střelbě uvedl, že neočekává, že bude čelit obvinění, a nemyslí si, že by udělal něco špatného, když pomohl svému synovi získat zbrojní průkaz v rámci státem zavedeného procesu.

Robert E. Crimo III. byl v červenci obviněn ze 117 trestných činů. Na 21 bodů obžaloby se týká vraždy prvního stupně, 48 pokusů o vraždu a 48 ublížení na zdraví s přitěžujícími okolnostmi. Při střelbě v Highland Parku zahynulo sedm lidí a dalších zhruba 30 utrpělo zranění.

Crimo podle prokuratury vypálil ze střechy jedné z budov do davu více než 80 ran. Několik hodin po útoku unikal, později ale policisté obklíčili jeho dům a zadrželi ho. Podle policie střelec útok plánoval několik týdnů a legálně si koupil pět zbraní, včetně vysoce výkonné pušky, kterou nakonec použil.