Symbol New Yorku slaví 90. narozeniny. Empire State Building byla desítky let nejvyšší budovou světa

Před 90 lety byl oficiálně otevřen mrakodrap Empire State Building v americkém New Yorku. 102patrová budova pak byla po svém dokončení v roce 1931 po více než 40 let nejvyšší budovou světa. Tento titul jí sice již půl století nenáleží, za nejvýraznější symbol města ji ale mnozí považují i nadále.

Nepřehlédnutelný kancelářský komplex a hlavně bývalá nejvyšší budova světa je postavena ve stylu art deco, který byl pro třicátá léta minulého století typický po celém západním světě. Americké art deco je navíc ještě trochu typičtější – působí monumentálnějším dojmem a používá materiály, které byly doposud využívány v námořní a letecké dopravě.

Stavební výkresy Empire State Building navrhl architekt William F. Lamb za pouhé dva týdny, byly ovšem inspirovány předchozími plány pro jiné mrakodrapy. Původní návrh počítal pouze s 80 patry, ale poté co se navýšila plánovaná výška jiné budovy v New Yorku – Chrysler Building, byla podstatně zvednuta i výška Empire State Building.

První výkopové práce začaly 22. ledna 1930, ale se stavbou základů se počkalo na symbolické datum 17. března, neboli na Den svatého Patrika, patrona New Yorku, před davem pěti tisíců lidí. Na stavbě pracovalo asi 3400 zaměstnanců, převážně přistěhovalců z Evropy. Podle oficiální zprávy zemřelo během stavby pět pracovníků, všichni následkem pádu z výšky, protože tehdy pracovali bez lanového zajištění. Stavební tempo bylo obrovské, v průměru bylo postaveno čtyři a půl patra za jeden týden, budova byla tedy hotová za jeden rok a pětačtyřicet dní. Slavnostní otevření se konalo 1. května 1931.

Nečekalo ji ale zrovna úspěšné uvedení do provozu. Probíhala zrovna Velká hospodářská krize, kvůli které se nepodařilo pronajmout velkou část kancelářských prostor. K nízké poptávce také přispěl fakt, že budova byla tehdy postavena na nepříliš vhodném místě, poměrně daleko od dopravního spojení. Kvůli nízkému počtu nájemníků se budově začalo přezdívat Empty State Building (empty = prázdný). Proto musela být v roce 1951 kvůli finančním potížím prodána za 34 milionů dolarů.

Nejvyšší budova

Dlouhá léta vévodila nejvyšším stavbám světa se svými třemi sty metry Eiffelova věž. Ta byla dokončena v roce 1889 a jako první ji svou výškou předčila až o 41 let později newyorská Chrysler Building s 320 metry. V té době ale vrcholila výstavba domů po celém Manhattanu a architekti se ve stavbě mrakodrapů předháněli. Budova si tak prvenství moc dlouho neudržela – ani ne o rok později Chrysler překonala právě Empire State Building s 380 metry.

Té pak titul nejvyšší budovy světa pěknou řádku let nikdo nesebral, držela si ho celkem 40 let. V roce 1972 ji překonala severní věž Světového obchodního centra. Empire State Building tak už nebyla nejvyšší na světě, ani v USA a dokonce ani v New Yorku. 

Za tragických okolností jí však byl 11. září 2001 titul nejvyšší budovy New Yorku navrácen – po zřícení budov Světového obchodního centra během teroristických útoků. V rámci USA pak byla třetí nejvyšší po Willis Tower a Trump International Hotel and Tower.

Své znovu nabyté newyorské prvenství si budova držela asi dvanáct let, než byla roku 2013 dostavěna za „dvojčata“ náhrada – nové světové obchodní centrum nazvané One World Trade Center. To svou výškou Empire State Building opět překonalo.

Studio 6: Historik architektury Zdeněk Lukeš mluví o Empire State Building (zdroj: ČT24)

Následníci ve světě

Pokud jde o vývoj nejvyšších budov z celého světa, kromě Světového obchodního centra (417 metrů) budovu překonala v roce 1973 chicagská Willis Tower (dříve Sears Tower; 442 metrů), v roce 1998 Věže Petronas v malajském Kuala Lumpuru (452 metrů) a v roce 2004 Tchaj-pej 101 (509 metrů).

Závod výškových budov naposledy skončil v roce 2010 prvenstvím dubajského mrakodrapu Burdž Chalífa (828 metrů).

Při započítávání vysílačů se po Empire State Building stal již v roce 1954 nejvyšší stavbou vysílač KWTV v americké Oklahomě se 480 metry, po něm (až do dokončení Burdž Chalífa) následovala řada dalších vysílačů – posledním byl vysílač KVLY-TV v Severní Dakotě v USA, který byl s 629 metry nejvyšším od roku 1991.

Nejvyšší budovy světa
Zdroj: Skyscrapercenter.com/buildings

Havárie

Budova se během své existence stala také místem neobyčejného leteckého neštěstí. Vinou chybné navigace v mlze narazil do severní strany Empire State Building mezi 79. a 80. patrem 28. července 1945 dopoledne americký bombardér B-25, který pilotoval William F. Smith junior.

Při neštěstí zahynulo 11 lidí pracujících v 79. patře a tři členové posádky letounu. Výtah tehdy obsluhovala Betty Lou Oliverová, se kterou se kvůli nárazu zřítil o 75 pater. Žena ale pád přežila a dodnes je zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Další zajímavostí, která mohla potenciálně vést k tragédii, je fakt, že nejvyšší plocha budovy byla původně navržena pro kotvení vzducholodí. 102. patro mělo sloužit jako přistávací plocha. Mezi 102. a 86. patrem byl vybudován výtah pro cestující, kteří měli být v 86. patře odbavováni. Po několika pokusech se vzducholoďmi se od plánu upustilo, protože se ukázal jako nepraktický a krajně nebezpečný.

Umí hrát barvami

Svůj architektonický půvab zdůrazňuje Empire State Building mnohými kombinacemi nočního barevného nasvícení, kterým připomíná rozličné události. Zeleným a modrým osvětlením slaví Den Země, barvami ze státních vlajek výročí nezávislostí zemí a na počest narozenin animované postavičky Pepka Námořníka a jeho oblíbeného špenátu se rozzářila zeleně.

Purpurová a zlatá zazářily pro britskou královnu Alžbětu II., červená a žlutá se rozsvítily při 60. výročí Čínské lidové republiky, zelená při svátku svatého Patrika, modrá v souladu s barvou očí zalila budovu při 80. narozeninách Franka Sinatry a žlutá při uvedení Simpsonových ve filmu do kin.

Když se ale v srpnu 2010 slavilo sté výročí narození matky Terezy, majitel Empire State Building odmítl osvětlit budovu modrou a bílou, což jsou barvy sárí, které matka Tereza nosila. Osvětlení žádala Katolická liga, sdružení na obranu práv katolíků. Majitel rozhodnutí vysvětlil tím, že budova je soukromý majetek a odmítá specifické požadavky sdružení nebo náboženských osobností. Příznivci matky Terezy následně před budovou demonstrovali.