Švédský parlament schválil Anderssonovou do čela vlády. Před týdnem rezignovala hned po zvolení

Švédský parlament opět schválil sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou jako premiérku země. Anderssonová byla předsedkyní švédské vlády parlamentem potvrzena již minulý týden ve středu, pouhých několik hodin poté ale rezignovala, když poslanci neodsouhlasili vládní návrh rozpočtu a podpořili naopak opoziční předlohu. Anderssonová se stala první ženou v premiérské funkci v historii Švédska.

Do čela vládnoucí sociální demokracie byla Anderssonová zvolena na začátku listopadu, stala se tak druhou ženou na této pozici po Moně Sahlinové, která stranu vedla v letech 2007 až 2011. Dříve působila jako ministryně financí ve dvou vládách premiéra Stefana Löfvena.

Ačkoliv je Švédsko považováno za jednu z nejvíce rovnoprávných zemí na světě, v čele vlády jako jediná ze severských zemí ještě ženu nemělo. „Je to velká čest,“ prohlásila Anderssonová letos v září. „Přijmout nominaci na lídryni sociálních demokratů je velké rozhodnutí. Není to něco, co si rozmyslíte přes noc,“ dodala.

Hned v den svého potvrzení v parlamentu minulou středu se však Anderssonová premiérské funkce vzdala. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež švédští Zelení oznámili, že novou vládu opouštějí. Následující den oznámil předseda parlamentu Andreas Norlén, že Anderssonová dostane znovu šanci sestavit vládu. Nyní by měla vést menšinový, čistě sociálnědemokratický kabinet. Již v den svého odstoupení Anderssonová uvedla, že Zelení chtějí její vládu i dále podporovat.

Podle agentury AP se očekává, že kabinet Anderssonové bude oficiálně jmenován na úterní audienci u krále Carla XVI. Gustava. Týž den má vláda představit programové prohlášení.

Ve švédských médiích má tato bývalá závodní plavkyně s plavými vlasy přezdívku „buldozer“, kterou jí vysloužila její pověst silné ženy, schopné pevného rozhodování. „Její způsob diskuse něčím připomíná Angelu Merkelovou, což znamená, že se ne vždy vyjadřuje zcela jasně, ale nakonec zvítězí, protože nikdo jiný nedokáže tak jako ona vyargumentovat všechny detaily,“ řekl agentuře AFP Anders Lindberg z deníku Aftonbladet.

Vloni se Anderssonová stala také první ženou v čele Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF). Členové výboru si ji zvolili do svého čela na tříleté období.

Anderssonová podle agentury Reuters povede jednu z nejslabších švédských vlád za uplynulá desetiletí, která přitom bude muset řešit řadu výzev – od ekologizace hospodářství, přes násilí vyvolané gangy po dopady epidemie covidu-19. Parlament přitom minulý týden přijal rozpočtové změny předložené opozicí, které výrazně změnily vládní plány výdajů.