Stávka taxikářů v jihoafrickém Kapském Městě si vyžádala minimálně pět obětí

Podle posledních zpráv při násilnostech v jihoafrickém Kapském městě, které propukly při stávce řidičů taxi-minibusů, zemřelo pět lidí. S odvoláním na jihoafrické úřady o tom informovala agentura Reuters. Stávka tam začala minulý týden.

Jihoafrická národní rada pro taxislužbu (SANTACO) minulý čtvrtek oznámila týdenní stávku, protože se jí nepodařilo vyřešit různé problémy s místní vládou v Kapském Městě. Stížnosti vyvolal nový obecní zákon, který dal místním úřadům pravomoc zabavovat vozidla za přestupky, jako je jízda bez řidičského průkazu nebo bez registračních značek.

Když policie začala minulý týden zabavovat vozidla, vypukly v různých částech města sporadické násilnosti. Rozzlobení demonstranti při nich zapalovali autobusy či auta a házeli na policii kamení.

Mezi mrtvými byl i čtyřicetiletý britský občan, který byl zastřelen ve čtvrtek, řekl na úterní schůzce s médii jihoafrický ministr policie Bheki Cele. Dodal, že vraždy a násilnosti se vyšetřují. Od minulého čtvrtka podle jeho informací bylo zatčeno 120 lidí podezřelých z poškozování majetku, rabování a násilí na veřejnosti.