Srbové žijící na severu Kosova bojkotují místní volby

Etničtí Srbové žijící na severu Kosova bojkotovali místní volby na protest proti tomu, že nebyly splněny jejich požadavky na větší autonomii. Podle agentury Reuters se jedná o další známku toho, že mírová dohoda podepsaná minulý měsíc mezi Kosovem a Srbskem nefunguje.

Hlavní politická strana v severním Kosovu, kde převládají Srbové, Srpska lista, v pátek vyzvala srbskou komunitu, aby nevolila. To samé dříve řekl také srbský prezident Aleksandar Vučić. „Až na ojedinělé a velmi vzácné případy Srbové volby bojkotují,“ řekl dnes agentuře Reuters úředník ústřední volební komise, který si nepřál být jmenován.

Srbsko a kosovští Srbové požadovali, aby před volbami bylo ustanoveno sdružení kosovsko-srbských samosprávných celků. Tento krok je klíčovým bodem dohody dosažené v březnu mezi Evropskou unií, Srbskem a Kosovem, jejímž cílem byla normalizace vztahů mezi Bělehradem a Prištinou.

V obavách z možných násilností upustila ústřední volební komise od plánů umístit volební místnosti ve školách a místo toho zřídila na 13 místech mobilní chatky. Vojáci mírové mise NATO v Kosovu (KFOR) zatím hlídali silnice v oblastech, kde se hlasovalo.

Volební úředníci v Zubin Potoku, obci obývané převážně Srby, byli v pohotovosti pro případ, že by se nějaký volič dostavil. „Ať už někdo bude volit, nebo ne, musíme mít dveře otevřené,“ řekl Reuters jeden z úředníků místní volební komise, který si nepřál být jmenován.

Volební místnosti střežili albánští policisté. Ti byli přivezeni z jiných regionů poté, co loni v listopadu na protest proti plánu kosovské vlády nahradit srbské poznávací značky automobilů kosovskými hromadně rezignovalo 500 srbských policistů spolu se srbskými administrativními pracovníky a soudci.

Složitá nezávislost

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku války a náletů NATO. Srbsko nezávislost neuznává a Kosovo stále považuje za součást svého území.

Kosovský premiér Albin Kurti dříve prohlásil, že Bělehrad zastrašuje Srby ze severu, aby se voleb neúčastnili. Evropská unie a Spojené státy minulý týden uvedly, že jsou zklamány tím, že se Srbové rozhodli voleb nezúčastnit.

Tento krok pravděpodobně ještě zhorší napětí, které u hranic se Srbskem na severu Kosova panuje. Mnoho příslušníků srbské menšiny v Kosovu odmítá jakoukoli loajalitu vůči Prištině a oblast bývá dějištěm častých střetů a protestů.