Španělský senior má jít za výbušné dopisy na osmnáct let za mříže

Španělský soud uložil osmnáct let vězení důchodci, který v roce 2022 poslal výbušné dopisy na ukrajinské a americké velvyslanectví v Madridu či španělskému premiéru Pedru Sánchezovi. Informovala o tom agentura AFP. Šestasedmdesátiletý Pompeyo González byl odsouzen za terorismus a výrobu výbušných zařízení.

Senior ze severního Španělska odeslal v listopadu a prosinci 2022 celkem šest výbušných balíčků na různé vládní, vojenské a diplomatické adresy.

Při otevírání jedné ze zásilek na ukrajinské ambasádě ve španělské metropoli se zranil příslušník ostrahy. Ostatní dopisy zachytili bezpečnostní pracovníci na dotčených adresách, podle verdiktu soudu ale mohly výbušniny v opačném případě způsobit více či méně závažná zranění.

Soud rozhodl, že González jednal „s cílem vyvinout nátlak na španělskou a americkou vládu, (...) aby se vzdaly podpory Ukrajiny v její vleklé válce s Ruskem“.

Gonzáleze zatkla policie v lednu 2023. Prokuratura pro něj požadovala 22 let vězení. Obžalovaného během procesu popsala jako člověka se silně proruskými názory, který však jednal sám a nebyl součástí žádné teroristické skupiny.