„Putin také čeká na listopad,“ žádal Zelenskyj NATO o rychlou pomoc

Zelenskyj na summitu NATO žádal urychlené dodávky pomoci (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO ve Washingtonu vyzval americké politiky i další spojence, aby s pokračováním podpory Kyjevu nečekali na výsledek listopadových prezidentských voleb v USA. Šéf Bílého domu Joe Biden předtím oznámil, že spojenci plánují dodat Ukrajině v příštích měsících desítky systémů protivzdušné obrany.

Jen den před začátkem summitu se odehrál jeden z nejrozsáhlejších ruských útoků na ukrajinská města od začátku války, při němž zemřely desítky lidí včetně dětí. Zelenskyj chce proto ve Washingtonu osobně dosáhnout posílení protivzdušné obrany včetně dodávek slíbených stíhaček F-16.

„Když je potřeba zachránit životy, co uděláte? Zachráníte ty životy. Když je potřeba porazit nepřátele, porazíte nepřátele. Jednáte – takhle se vyhrává válka. A takoví jsou Ukrajinci. Jak dlouho může Putin vydržet? Odpověď je tady ve Washingtonu,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj v projevu na půdě Institutu Ronalda Reagana apeloval na spojence, aby se nebáli „silných rozhodnutí“ bez ohledu na to, jak bude po listopadových volbách vypadat americká politika. „Všichni čekají na listopad. Američané čekají na listopad, v Evropě, na Blízkém východě, v Pacifiku, celý svět vyhlíží listopad. A popravdě řečeno, (ruský vůdce Vladimir) Putin také čeká na listopad,“ řekl Zelenskyj.

Narážel na fakt, že v amerických prezidentských volbách má proti současnému prezidentovi Joeu Bidenovi šanci uspět bývalý šéf Bílého domu Donald Trump, který slibuje omezit americkou pomoc Ukrajině. Zelenskyj ale sám neví, jak se po případném zvolení Trump směrem ke Kyjevu skutečně zachová.

Spojené státy by měly dovolit ukrajinským silám používat americké zbraně k provádění úderů proti vojenským cílům v Rusku a na okupovaném Krymu, vyzval dále Zelenskyj. „Představte si, kolik toho můžeme dosáhnout, když budou všechna omezení zrušena,“ poznamenal prezident.

Washington v současnosti brání Kyjevu využít ATACMS a další zbraně dlouhého doletu z USA k úderům na cíle hluboko na ruském území.

Letouny i obranné systémy

Biden na summitu přislíbil napadené zemi dodávku další obranné techniky. „Ukrajina v příštím roce obdrží stovky dalších letounů, aby mohla ochránit svá města před ruskými střelami. Ukrajinské jednotky čelí vzdušným útokům na přední linii,“ podotkl šéf Bílého domu.

Spojené státy podle něj dodají Kyjevu další systémy protivzdušné obrany spolu s Německem, Itálií, Nizozemskem a Rumunskem.

Výsledek války na Ukrajině ovlivní podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga globální bezpečnost na desetiletí. „Největší cenou a největším rizikem by bylo, pokud by Rusko na Ukrajině zvítězilo,“ podotkl Stoltenberg.

To by podle něj nepovzbudilo pouze Putina, ale i další autoritářské lídry v Íránu, Severní Koreji a Číně. Ti všichni podporují ruskou válku a chtějí, aby NATO neuspělo, upozornil Stoltenberg.

První pracovní zasedání

Summit Aliance bude po úterním slavnostním úvodním ceremoniálu v auditoriu Andrewa Mellona pokračovat prvním několikahodinovým pracovním zasedáním, které poté zhodnotí na tiskové konferenci Stoltenberg. Po půlnoci SELČ pak Biden pro zahraniční lídry uspořádá večeři v Bílém domě.

Česko na vrcholné schůzce reprezentuje prezident Petr Pavel, který v úterý řekl, že od aliančního summitu čeká debatu o posílení obranyschopnosti, především východního křídla NATO, a o modernizaci armád, dále také o dlouhodobém rámci podpory Ukrajiny.

Dalším výstupem bude podle českého prezidenta formulace úkolů pro analýzu vztahů s Ruskem a diskuse o tom, na jakých principech by měl být budován přístup Aliance k Rusku.

Ve čtvrtek státníky čeká jednání ve formátu NATO-Ukrajina a se zástupci Indo-Pacifiku z Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Koreje a Japonska.