Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Události: Výsledky voleb ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.

Po 99 procentech sečtených okrsků vedou opoziční lidovci (PP) se 137 poslanci těsně následovaní vládními socialisty (PSOE) se 121 mandáty. Krajně pravicový Vox má 33 křesel a krajně levicový Sumar 31. Dvě konkurenční katalánské strany mají dohromady 14 mandátů, dvě baskické dohromady 11 a tři další strany reprezentující Galicii, Navarru a Kanárské ostrovy po jednom.

Volby začaly v devět hodin dopoledne, hlasovat bylo možné ve 22 tisících volebních místností. Do půlnoci by měly být téměř kompletní volební výsledky. Účast v 18:00 dosáhla 53,12 procent. Očekává se velké množství korespondenčních hlasů.

Španělé sice letos měli zvolit nový parlament, ale až v prosinci. Premiér a lídr socialistů Pedro Sánchez ale volby uspíšil a vyhlásil je již na červenec. Učinil tak po květnové porážce své strany v regionálních a místních volbách, v nichž bodovali opoziční lidovci.

Šanci stát se novým španělským premiérem má po volbách jedenašedesátiletý Alberto Núňez Feijóo, který Lidovou stranu vede od loňského dubna a předtím byl dlouholetým předsedou regionální vlády v Galicii.

Feijóo v kampani odmítal, že by se jeho strana chystala vládnout společně se stranou Vox, i když s ní lidovci na regionální úrovni místy spolupracují. Hovoří se však o možnosti, že by krajní pravice podporovala menšinovou lidoveckou vládu. Agentura AP považuje partnerství lidovců a Voxu za jedinou možnou alternativu k levicové koalici. Proto bude také důležité, zda třetí nejsilnější stranou bude po volbách právě Vox, anebo levicové uskupení Sumar.