Soud v Anglii odložil verdikt nad dvanáctiletým násilníkem, matka jela k moři

Události: Soud s dvanáctiletým násilníkem v Británii (zdroj: ČT24)

V Británii si vyslechly výši trestu další desítky účastníků nedávných násilných demonstrací. Rozsudek měl padnout i pro vůbec nejmladšího obviněného, jehož identita se ze zákona nesmí odhalit. Dvanáctiletý chlapec se přiznal, že napadal policisty. Soudkyně však nakonec verdikt odložila. Jeho matka totiž místo přelíčení dala přednost dovolené na Ibize.

Záběry agresivních demonstrantů napadajících hotel s azylanty v Rotherhamu před měsícem obletěly svět. Mezi násilníky se akce tehdy účastnil také sotva dvanáctiletý chlapec. Vykopl výlohu a po policistech, kteří ho u toho natočili, házel pyrotechniku. Skončil tak u soudu, kde svého chování litoval.

Otec chlapce je ve vězení, matka se o něj nestará. Před synovým soudním líčením raději dala přednost dovolené na Ibize. Okresní soudkyni v Manchesteru Joanne Hirstovou takové jednání šokovalo a líčení tedy o týden odložila.

„Chlapci ve svém životě potřebují matky. A já ji potřebuji dnes mít tady. Budu od ní vyžadovat vysvětlení, proč se rozhodla odjet na dovolenou den před tím, než se rozhoduje o možném trestu odnětí svobody pro jejího syna,“ nechala se slyšet Hirstová.

Nejmenovaný chlapec je vůbec nejmladším ze stovek souzených. Před soudem kvůli násilným nepokojům nakonec stanulo přes 650 lidí. Skoro padesátce z nich přitom nebylo osmnáct let. Dvě stě obviněných nakonec soudci poslali za mříže.

Odsouzených bylo dokonce tolik, že v britských vězeních pro ně chybělo místo. Vláda se proto rozhodla ke kontroverznímu kroku a začala propouštět desítky vězňů, kterým končily tresty, aby uvolnili místo pro nově odsouzené.

„Řeknu jednu věc, každý den a skutečně doslova každý den těchto nepokojů jsme museli kontrolovat to, kolik máme volných vězeňských míst a kde se tato místa nacházejí,“ řekl britský premiér Keir Starmer.

Demonstrace se odehrály v Anglii a Severním Irsku v reakci na tragickou událost ze Southportu. Tam sedmnáctiletý mladík vnikl do taneční školy a pobodal několik dětí. Tři děvčata jeho útok nakonec nepřežila. Vláda nepochybuje, že hlavním spouštěčem nepokojů byly záměrně šířené dezinformace na sociálních sítích.