Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě, vyplývá z nedělního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu, policie propustila na svobodu. V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.

Policejní prezidium v tiskové zprávě uvedlo, že v případě Aláče vyšetřovatel po provedení příslušných úkonů dospěl k názoru, že vazební důvody pominuly a s tím souhlasil také prokurátor. Policie Aláče původně zadržela v obavě, že mohl ovlivňovat svědky, další obviněné nebo mařit vyšetřování.

Pčolinský na služebnu dorazil krátce před desátou hodinou ranní a podle slovenských médií ji opustil až nedlouho před jedenáctou hodinou večerní.

Aláč nastoupil do čela SIS předloni z pozice náměstka v této instituci. Stalo se tak poté, co jeho předchůdce Pčolinský rezignoval na funkci ředitele tajné služby, když ho policie obvinila z korupce. V nejnovější kauze jsou mezi obviněnými i dři další muži.

V jiné kauze, která se týká kromě jiného podezření ze snahy zbavit se nepohodlných příslušníků Národního bezpečnostního úřadu, zase čelí stíhání ředitel této instituce Roman Konečný.