Somálec, který loni v německém Würzburgu ubodal tři ženy, byl podle obhajoby nepříčetný

V Bavorsku v pátek začal proces se Somálcem, který podle vyšetřovatelů loni ve Würzburgu ubodal tři ženy a sedm dalších lidí zranil. Za to by mu za běžných okolností hrozilo doživotní vězení. Státní zastupitelství pro dvaatřicetiletého muže ale podle agentury DPA požaduje ústavní léčbu, protože trpí paranoidní schizofrenií.

Vyšetřovatelé považují za prokázané, že muž, který přišel do Německa v roce 2015, loni 25. června v podvečer během pěti minut zabil 30 centimetrů dlouhým nožem tři jemu neznámé ženy ve věku 24, 49 a 82 let. Další čtyři ženy, včetně dvou ve věku 11 a 16 let, těžce zranil. Tři lidi zranil lehce. Během útoku nejméně dvakrát vykřikl „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký) a podle vyšetřovatelů jednal z nenávisti k Německu.

Jeho obhájce ale tvrdí, že za útokem není teroristický motiv. A ani vyšetřovatelé neodhalili nic, co by nasvědčovalo tomu, že by Somálec byl islámským radikálem.

Obžaloba žádá poslat útočníka na uzavřené psychiatrické oddělení

Před soudem se v pátek muž ke svému činu nevyjádřil, jeho obhájce však zdůraznil, že lituje utrpení, které obětem a pozůstalým způsobil. K útoku ho podle obhájce dovedly hlasy v jeho hlavě.

I proto obžaloba chce, aby Somálce, který před činem bydlel v ubytovně pro bezdomovce, soud poslal dlouhodobě na uzavřené psychiatrické oddělení. Podle dvojice psychiatrických posudků byl totiž při činu nepříčetný a pro veřejnost může dlouhodobě představovat nebezpečí.