Policie zadržela muže ze Somálska. Je podezřelý, že v bavorském Würzburgu nožem zabil tři lidi

Při násilném činu v centru německého Würzburgu v pátek útočník s nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Uvedl to bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Podezřelým je podle údajů policie 24letý muž ze Somálska, kterého policie při zásahu postřelila. Motiv pachatele zatím není znám, podle televize ARD zatím nic nenasvědčuje teroristickému činu.

Videa, která se objevila na sociálních sítích, zachycují mladého bosého muže, který zjevně ohrožuje okolí dlouhým nožem. Z jednoho videa je patrné, že před příjezdem policie ho naháněla skupina více než dvaceti náhodných svědků, kteří vzali do rukou mimo jiné židle z předzahrádek restaurací.

Podle policie je podezřelým útočníkem 24letý muž ze Somálska, žijící ve Würzburgu. „Muže, který žije ve Würzburgu, zasáhla policejní kulka, ale jeho život není v ohrožení,“ uvedla policie. Podle deníku Bild má útočník střelné zranění na noze. Reportér televize ARD řekl, že policie mu sdělila, že nic nenasvědčuje teroristickému motivu.

Křičel Alláh je veliký, řekl s odkazem na svědka ministr vnitra

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, který se vydal na místo, řekl, že podle jednoho ze svědků události útočník křičel „Alláhu akbar“ (Alláh je veliký). Podezřelý však nedávno také pobýval v psychiatrické léčebně, dodal Hermann. Policejní vyšetřování určí, zda jde o záležitost „související s islamismem, nebo s psychickým stavem útočníka“, řekl ministr.

Podle agentury DPA Hermann nevyloučil, že šlo o islamistický útok. „Každopádně existují indicie pro to, že by mohlo jít o islamistický útok,“ řekl Hermann agentuře. Zraněný útočník byl podle ministra vyslýchán v nemocnici. „Jeho stav byl v posledních měsících pozorován, včetně násilných tendencí, a před pár dny mu byla nařízena psychiatrická léčba,“ řekl Hermann. Podle policejního mluvčího, na něhož se odvolává DPA, podezřelý nebyl policii znám kvůli trestným činům, které by ukazovaly na islamismus.

U nejvážněji zraněných podle bavorského ministra není jisté, zda přežijí. Podle deníku Main Post jsou mezi zabitými chlapec a jeden z jeho rodičů. Podle dosavadních zjištění policie se pachatel a oběti neznali. Podezřelý údajně žil v ubytovně pro bezdomovce ve Würzburgu.

Podle policie další nebezpečí veřejnosti nehrozí. Část okolí náměstí Barbarossaplatz (Rudovousovo náměstí), kde se násilný čin stal, policie uzavřela a na Twitteru vyzvala obyvatele, aby se této oblasti vyhýbali. Policie dále uvedla, že nemá informace o případném dalším pachateli.

Policie zasahovala v německém Würzburgu
Zdroj: Heiko Becker/imago stock&people / ČTK

Deník Bild napsal, že v ulicích bavorského města je mnoho sanitek a také policejních vozidel. Bavorský premiér Markus Söder poděkoval policii za její rychlý zákrok. Poděkoval také občanům, kteří šli do střetu s útočníkem, a vyjádřil jim respekt. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na Twitteru v němčině uvedl, že celé Česko je násilným zločinem ve Würzburgu otřeseno a myslí na rodiny obětí.

Okolí Würzburgu, který má přibližně 130 tisíc obyvatel, bylo dějištěm podobného útoku v červenci 2016, kdy v regionálním vlaku nedaleko města těžce poranil čtyři lidi 17letý afghánský uprchlík ozbrojený sekerou a nožem. Mladík se pak dal na útěk, zaútočil na kolemjdoucí a nakonec ho zastřelila policie.