Sociální byty jsou v Los Angeles pryč do dvou dnů. Na ulici tam žije 36 tisíc lidí

Horizont ČT24: Los Angeles ve velkém staví domy pro sociálně slabé (zdroj: ČT24)

Jedno z nejbohatších měst USA mohutně investuje do nových domů pro sociálně slabé. V ulicích kalifornského Los Angeles totiž žije asi 36 tisíc lidí bez přístřeší. S výstavbou sociálních bytů začala radnice před třemi lety poté, co dostala souhlas od místních v referendu. Losangelský model sledují i další americká města. Pokud se osvědčí, netají se zájmem ho okopírovat.

Kimberley se na ulici dostala z dětského domova. Jako sirotek neměla kam jít. Ona i její snoubenec tak každý den stanují na ulici. „Jsme obyčejní lidé, kteří přišli o bydlení vlivem špatných okolností. Znáte to, někdo někomu umřel, jiný nestihl zaplatit šek,“ vysvětluje sedmatřicetiletá Kimberley Decoursey.

Nedávno jí radnice přidělila místo v útulku. To ale využívá jen, když je venku zima. Na jejího partnera se totiž zatím nedostalo a bez něj ulici definitivně opustit nechce. „Je to tady nebezpečné. Čím dříve budeme mít střechu nad hlavou, tím lépe,“ přiznává.

V podobné situaci jsou v nejbohatším městě západního pobřeží desetitisíce lidí. Radnice proto začala ve velkém stavět. „Budovy, které jsme prozatím uvedli do provozu, se naplnily během 48 hodin. Takže určitě není nouze o lidi, kteří mají zájem o bydlení,“ uvedla náměstkyně starosty Christina Millerová.

Projekt má i své odpůrce

Na příležitost žít normálně čeká i jednašedesátiletý Kenny Miles. Celý svůj život má naskládaný v autě, uvnitř i přespává. Projekt, který počítá s výstavbou bytu i pro něj, ale napadají developeři, nelíbí se ani místním vlastníkům domů. Podle nich uměle snižuje cenu nemovitostí v okolí.

Kenny má pro případ neúspěchu záložní plán na získání bydlení. „Nájemné za garsonku v Hollywoodu vyjde na 1200 dolarů. Prvotní platba včetně kauce je 2400 dolarů. To u sebe rozhodně nemám. Ale pokud bych se vrátil do vězení na pár měsíců, pak bych možná mohl ušetřit nějaké peníze a potom si sehnat byt,“ uvažuje.

Náklady na jeden sociální byt radnice Los Angeles vyčíslila na 7000 dolarů ročně. Na podobné peníze za stejnou dobu ale údajně vychází i průměrné náklady na zdravotní a sociální péči o jednoho bezdomovce.