Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra vnitra Kaliňáka v další kauze

Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra vnitra Roberta Kaliňáka v kauze, která se týká podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Žádosti druhého obviněného v kauze na zastavení stíhání prokuratura naopak nevyhověla. Vyplývá to z informací, které zveřejnila generální prokuratura. Jde o druhou sledovanou kauzu, ve které prokuratura zrušila rozhodnutí policie o obvinění exministra Kaliňáka.

Kaliňák, který ve funkci ministra vnitra skončil v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, je šéfem volební kampaně nyní nejpopulárnější strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica. Kaliňák je také v první desítce kandidátní listiny Smeru-SD pro zářijové předčasné parlamentní volby.

Policie obvinila Kaliňáka a také podnikatele Jozefa Brhela z podplácení Imreczeho dříve v tomto roce. Úplatky podle policie sloužily ke kompenzaci nižší mzdy, kterou měl Imrecze po nástupu do čela Finanční správy v porovnání se svým předchozím zaměstnáním v soukromém sektoru.

Prokuratura: Není prokázáno, že Kaliňák uplácení organizoval

Soud obžalobu na Kaliňáka a Brhela později odmítl, což zdůvodnil kromě jiného porušením práva na obhajobu při vyšetřování případu. Kauza se tak vrátila do přípravného řízení, ve kterém generální prokuratura může stíhání zastavit. Podle prokuratury se nepodařilo prokázat, že by Kaliňák byl organizátorem podplácení Imreczeho. Ten spolupracuje s policií při vyšetřování kauz z dob dřívějšího dlouholetého vládnutí Smeru-SD.

Brhel je podezřelý z toho, že prostřednictvím uplácení Imreczeho získal přístup k informacím o připravovaných daňových kontrolách a že měl také vliv na obsazování pozicí ve Finanční správě.

Prokuratura svou pravomoc rušit trestní stíhání, což někteří slovenští politici opakovaně kritizovali, už využila i v jiných sledovaných kauzách. Například loni tímto způsobem zastavila stíhání Kaliňáka, Fica a dalších dvou obviněných v souvislosti s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Smeru-SD.