„Sláva Ukrajině.“ Zavražděný ukrajinský voják má v rodném městě sochu

Na Ukrajině odhalili sochu padlého vojáka (zdroj: ČT24)

V březnu viděla celá Ukrajina video, na kterém ruští vojáci zastřelili neozbrojeného ukrajinského vojáka. Jeho poslední slova byla „sláva Ukrajině“. Z Oleksandra Matsievského se stal hrdina a symbol odporu proti ruské okupaci. Teď mu v jeho rodišti odhalili sochu. Odkaz zabitého vojáka ale sahá daleko za hranice města.

Video s vraždou Matsievského se na internetu objevilo v březnu. Neozbrojený zajatý muž vzdorující tváří v tvář ruským vojákům se okamžitě stal symbolem pokračujícího ukrajinského odporu. Jeho sochu odhalili v jeho rodném městě v rámci nového památníku všech jeho padlých. Předlohou jí byl výraz vojáka z ruské nahrávky – chybí jen cigareta v ústech.

„Tento monument má podobu Oleksandra, ale jeho význam je mnohem širší, protože ukazuje sílu, odvahu, vůli k vítězství a lásku k vlasti, k Ukrajině,“ vysvětluje voják Andrij Gomeljak.

Vojáka, který na videu důstojně čelí smrti, nejdřív nikdo nepoznal. Jeho identitu pomohla odhalit až jeho matka. Uniformu svého syna má stále doma. Hrdě vystavuje vojákovy fotografie a řád Hrdina Ukrajiny, který Matsievskému udělil posmrtně prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jeho tělo Rusko vyměnilo a on se tak vrátil domů. K jeho hrobu tak dnes může chodit nejen jeho matka, ale i vojáci ze stejné jednotky.

Město Nižin už zhruba měsíc po zveřejnění nahrávky přejmenovalo po Matsiavském jednu z ulic a taky jednalo o vytvoření pamětní desky na domě, kde žil. Právě tyto symboly jsou pro Ukrajinu důležité. Monumentální portréty hrdinů zdobí domy po celé zemi.