Silná bouře v Nizozemsku si vyžádala jednu oběť. Letiště v Amsterdamu zrušilo stovky letů

Události ČT: Při bouřích v Nizozemsku zemřel jeden člověk (zdroj: ČT24)

Nejméně jednoho mrtvého a dva zraněné si vyžádala nezvykle silná letní bouře, která ve středu zasáhla Nizozemsko. Podle agentury Reuters vichr dosahující až 145 kilometrů za hodinu výrazně narušil leteckou a železniční dopravu v zemi. Například letiště Schiphol v Amsterdamu zrušilo kvůli počasí stovky letů, dotklo se to i spojů mezi Amsterdamem a Prahou. Silný vítr narušil i železniční dopravu. Úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli z domů. Vítr, který by mohl dosahovat síly orkánu, očekávají meteorologové také na severu Německa.

V nizozemském městě Haarlem přišla o život žena, na kterou při bouři spadl strom. Další dva lidé utrpěli zranění v Amsterdamu, když padající stromy zasáhly jejich auta. V provincii Noord-Holland, která zahrnuje také Amsterdam, vydal nizozemský meteorologický ústav červený, tedy nejvyšší stupeň varování před bouří. Podle meteorologů je nynější bouře, která byla pojmenována Poly, nejsilnější v Nizozemsku od ledna 2018.

Německé úřady vyzvaly, aby řidiči v ohrožených oblastech na severu země nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. V německé spolkové zemi Dolní Sasko některé školy kvůli bouři preventivně zrušily vyučování, v Hamburku budou od středečního poledne uzavřeny některé hřbitovy, informovala agentura DPA.

Německá meteorologická služba varovala před nepříznivým počasím v částech spolkových zemí Dolní Sasko, Šlesvicko-Holštýnsko a Hamburk. Meteorologové uvedli, že na pobřeží Severního moře lze přes den očekávat vítr dosahující v nárazech rychlosti 120 kilometrů v hodině. „To je na letní bouři skutečně extrémní,“ uvedla meteorologická služba. V noci na čtvrtek by měl vichr postupně zeslábnout.

Meteorologové žádají občany, aby před příchodem větru zajistili předměty, které by mohly uletět. Bouřky, lijáky a silný vítr mohou zasáhnout i jižnější části Německa, sdělili.

Letiště zrušilo stovky letů

Amsterdamské letiště Schiphol ráno zrušilo přes tři stovky letů. Na webových stránkách píše, že v odpoledních hodinách by se měla situace postupně zlepšovat. Letový řád však zůstane po zbytek středy narušen. 

Na severu Nizozemska byla zastavena také vlaková doprava a dálnice vedoucí na sever od Amsterdamu byla uzavřena kvůli padajícím stromům.

Podle internetových stránek pražského letiště byly ve středu dopoledne zrušeny dva páry spojů. Jedním byl let společnosti KLM s příletem z Amsterdamu v 08:10 a s odletem do Amsterdamu v 08:40. Druhým pak let společnosti easyJet, který měl do Prahy přiletět v 8:35 a odletět v 9:05. 

Při západním větru, který má nyní foukat, mohou letadla na letišti Schiphol obvykle přistávat na drahách Oostbaan a Buitenveldertbaan. Očekávaná kombinace silných poryvů větru, deště a špatné viditelnosti ale znamená, že přistání na Oostbaan nebude z bezpečnostních důvodů možné. Dráha Buitenveldertbaan je v údržbě.