Sasko pošle na hranici s Českem a Polskem víc policistů, chce bránit nelegální migraci

Opatření německé vlády proti nelegální migraci z Polska a Česka nefungují, Sasko proto do pohraničí vyšle více policistů. Na tiskové konferenci v Drážďanech to oznámil zemský ministr vnitra Armin Schuster. Uvedl, že kroky, jejichž součástí budou vedle klasických namátkových policejních kontrol také pátrání policistů v civilu, jsou zaměřeny především proti převaděčům.

Saské ministerstvo vnitra sdělilo, že policie se zostřenými opatřeními začne ve středu v zemském okrese Zhořelec (Görlitz), který sousedí s Polskem i Českou republikou. Do Zhořelce na úvodní den akce přijede také šéf saské policie Jörg Kubiessa.

„Dohodnutá opatření zatím nebyla přínosná, proto jednáme my,“ řekl Schuster. Ten v květnu společně s braniborským kolegou Michaelem Stübgenem vyzval spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby po vzoru kontrol na bavorsko-rakouské hranici obnovila stálou ostrahu pomezí s Českem a Braniborskem. To ale Faeserová odmítla a před týdnem svůj postoj na tiskové konferenci v Berlíně zopakovala.

Zemský ministr vnitra neupřesnil, v jakém počtu bude saská zemská policie v pohraničí nasazena. Oznámeno ale bylo, že do akce se zapojí i pořádkové jednotky. Za ostrahu hranic Německa odpovídá spolková policie, zemské policejní složky ale s těmi spolkovými v těchto úkolech často spolupracují.

Pašeráci přitvrzují

Schuster uvedl, že jednání pašeráků je stále drzejší a nebezpečnější, takže je jen otázkou času, kdy se stane nějaké neštěstí, které si vyžádá životy běženců. V pondělním rozhovoru s regionální televizí Sachsen Fernsehen řekl, že požadavek hraničních kontrol je takřka humanitární myšlenkou.

Saský ministr vnitra v televizi také vyzval kancléře Olafa Scholze, aby jako nadřízený Faeserové zasáhl. „Možná zakročí sám šéf. Je nejvyšší čas, protože opatření, která spolková ministryně slíbila, a to i ve spolupráci s Polskem a Českem, nefungují,“ řekl Schuster.