Sabotáž na německé železnici zastavila dálkové spoje mezi Hamburkem a Berlínem

Po sabotážích na železniční infrastruktuře nevyjelo mnoho dálkových spojů mezi Hamburkem a Berlínem. Vyšetřovatelé předpokládají, že za nimi je „politický“ motiv, uvedla policie v Hamburku podle agentury DPA, která píše o požárech v kabelových šachtách. Mezitím se podle DPA na krajně levicové platformě Indymedia objevil text, který se k organizaci sabotáže hlásí. Do brzkého odpoledne bylo zcela zrušeno 11 spojů a dalších 19 částečně.

Na třech místech na železničních tratích v Hamburku totiž hořely v noci na pátek kabelové šachty. Policie nyní hledá svědky. Požáry byly odhaleny mezi 2:30 a 3:40 SELČ, oznámila DPA. Úřady předpokládají, že požáry někdo založil úmyslně.

Mluvčí německého provozovatele železnic Deutsche Bahn podle agentury DPA řekl, že požár „na infrastruktuře Deutsche Bahn v Hamburku“ způsobil výpadky. Zasažena byla i místní doprava. „Některé dálkové vlaky byly odkloněny na Uelzen, nebo nevyjíždí,“ vysvětlil národní dopravce.

Podle DPA už se objevilo písemné přihlášení k sabotážím. „V noci 7. září jsme v Hamburku na dopravních tepnách sabotovali kapitalistickou infrastrukturu,“ cituje DPA z textu. Hamburská policie uvedla, že o něm ví a že ho zahrnula do vyšetřování. Podle zdrojů z bezpečnostních kruhů zatím není potvrzeno, zda je text prohlášení pravý.

Provoz bude patrně obnoven až v sobotu

Objížďky přes Uelzen na trase mezi Hamburkem a Berlínem zpravidla způsobují zhruba třicetiminutové zpoždění. Podle DPA jsou aktuálně zrušeny zhruba dvě třetiny rychlovlaků ICE mezi Hamburkem a Berlínem.

Deutsche Bahn nejdříve uváděla, že provoz mezi oběma německými velkoměsty bude patrně obnoven v průběhu večera. Později mluvčí drah prohlásila, že se tak předběžně stane až v průběhu sobotního rána, a i poté možná bude nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí zcela k normálu.

Mnoho spojů ICE a IC vypadlo podle Deutsche Bahn také na trati mezi Hamburkem, Rostockem a Stralsundem.