Rusové zasáhli policejní služebnu v Kryvém Rihu a vesnici v Chersonské oblasti. Zemřeli čtyři lidé

Při ruském útoku na město Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny zemřel jeden muž a více než padesát lidí bylo zraněno, uvedli ukrajinští představitelé. Další tři civilisté zemřeli, když ruská letecká bomba zasáhla vesnici v Chersonské oblasti. Ruská armáda v pátek časně ráno podnikla raketové útoky rovněž na ukrajinská města Záporoží a Sumy.

V Kryvém Rihu ruská raketa zničila administrativní budovu policie v centru města. Policie informovala, že při útoku zemřel jeden člen ostrahy a záchranáři zpod trosek budovy vyprostili tři policisty. Zranění utrpělo také dalších šest strážců pořádku. Podle aktuální bilance si útok vyžádal celkem 52 zraněných. Šéf vojenské správy města Oleksandr Vilkul už dříve informoval, že devatenáct lidí skončilo v nemocnici, několik z nich je v těžkém stavu.

Na místě vznikl požár, který zasáhl plochu asi dvou set metrů čtverečních. Poškozeno bylo také sedm okolních obytných domů, včetně jednoho výškového. V jakém stavu jsou jejich obyvatelé, policisté zjišťují.

Dva muži a jedna žena zemřeli při ruském náletu na ves Odradokamjanka v Chersonské oblasti. Čtyři lidé utrpěli zranění, uvedl Klymenko. Na místo dorazili záchranáři, dobrovolníci a vyšetřovatelé, kteří pomáhají při likvidaci následků ostřelování a sbírají důkazy o dalším ruském válečném zločinu, dodal ministr vnitra.

RBK Ukrajina na svém telegramovém účtu informovala, že v Sumách na severu země ruská raketa poškodila více než dvacet domů a osm aut. Jedna dvoupodlažní budova se zřítila a pod jejími troskami byli muž a žena. Oba utrpěli zranění.

Záporoží podle agentury Unian zažilo třetí raketový útok za poslední tři dny. Zřejmě balistické střely zasáhly civilní objekty a nejméně jeden člověk utrpěl zranění, uvedl šéf správy Záporožské oblasti Jurij Malaško. Tlaková vlna vyrazila okna v obytných domech a školách.

Útoků na infrastrukturu po vypovězení obilné dohody Moskvou přibylo

Už popáté za tento týden se terčem ruských útoků prováděných s nasazením íránských dronů Šáhed stala Oděská oblast na jihozápadě Ukrajiny. Podle šéfa správy tohoto regionu Oleha Kipera byla zasažena budova, která se nepoužívá k bydlení, další podrobnosti ale nezveřejnil.

Nad Oděskou oblastí ukrajinská protiletecká obrana sestřelila čtrnáct šáhedů, nad sousední Mykolajivskou oblastí dva, informovala v pátek ráno ukrajinská armáda.

Agentura Reuters připomněla, že Rusko v posledních týdnech zesílilo útoky na infrastrukturu na Dunaji, kterou Ukrajinci používají pro vývoz obilí. Moskva v červenci neprodloužila platnost dohody o vývozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů přes bezpečné koridory v Černém moři. Dohodu, klíčovou pro dodávky potravin zejména do chudých zemí na Blízkém východě a v Africe, loni v létě zprostředkovala OSN společně s Tureckem.