Rusové zabíjeli v Kosťantynivce, v Kyjevě spadly trosky dronu vedle parlamentu

Tři lidi zabilo a další tři zranilo ruské ostřelování města Kosťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, oznámila tamní oblastní správa. Rusko kromě toho v noci na sobotu zaútočilo na Ukrajinu i drony, z nich většinu ukrajinské letectvo podle svého tvrzení sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly i nedaleko parlamentu. Zdroj z tajné služby SBU uvedl, že ukrajinský dron způsobil výbuch muničního skladu v ruské Voroněžské oblasti.

Ruské dělostřelecké ostřelování v Kosťantynivce nepřežili tři muži ve věku od 24 do 69 let. Poničen byl vícepodlažní dům, administrativní budova, obchod, lékárna, šest automobilů a elektrické vedení, uvedl předseda oblastní správy Vadym Filaškin.

Ukrajinské vzdušné síly na platformě Telegram uvedly, že jednotky protivzdušné obrany v noci zasahovaly v jedenácti oblastech Ukrajiny. Sestřeleno bylo podle nich 58 z celkových 67 dronů, kterými Rusko zaútočilo. Šest z celkového počtu dronů zamířilo podle letectva do Ruska či Běloruska nebo nad okupované ukrajinské území a další tři zmizely z radarů nad ukrajinským územím.

Trosky dronu u parlamentu

Brzy ráno Rusko zaútočilo drony i na ukrajinské hlavní město. Trosky zničených bezpilotních strojů dopadly poblíž několika obytných budov. Předseda vojenské správy metropole Serhij Popko napsal, že vzdušné síly dronový útok na Kyjev odrazily a všechny drony sestřelily.

Trosky z jednoho sestřeleného dronu dopadly na dvůr bytového domu v kyjevské Pečerské čtvrti a způsobily požár, který zachvátil otevřené prostranství na padesáti metrech čtverečních, poté byl uhašen. Popko později uvedl, že další požár propukl v důsledku padajících úlomků na jiném místě čtvrti. Padající trosky rovněž zasáhly také školku v Dniprovské čtvrti.

Trosky dronu dopadly i vedle budovy parlamentu v centru Kyjeva, uvedla instituce. Jde o vzácný případ, kdy se ruská střela nebo dron dostanou tak daleko do centra Kyjeva, který je chráněn sítí systémů protivzdušné obrany ze sovětských dob i od západních zemí, poznamenala agentura Reuters.

Rusko zahájilo sérii ničivých raketových a dronových útoků na ukrajinská města v prvním zářijovém týdnu, kdy zasáhlo vzdělávací zařízení a další civilní cíle v Poltavě, Sumách, Lvově a Kryvém Rihu.

Požár v ruské Voroněžské oblasti

Gubernátor západoruské Voroněžské oblasti Alexandr Gusev oznámil, že noční dronový útok způsobil požár a exploze v nejmenovaném zařízení v tomto regionu. Podle Guseva ruská protivzdušná obrana zachytila dronový útok v ostrogožském okrese. Požár způsobily trosky z padajícího dronu. Rozšířil se prý k „explozivním objektům“ a vedl k výbuchům. Obyvatelé několika osad byli dočasně evakuováni, dodal gubernátor. Nejsou hlášeny oběti.

K útoku se přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Podle zdroje zevnitř služby, na nějž se odvolává The Kyiv Independent, explodoval muniční sklad poblíž vesnice Soldatskoje, což údajně vyvolalo mohutný požár.