Rusové chystají blokádu Kupjansku, v oblasti masivně posilují

Ruské síly se podle velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského snaží dobýt vesnici Synkivka a doufají, že si tak připraví půdu pro blokádu nedalekého města Kupjansk. Moskva kvůli těžkým ztrátám do oblasti přesouvá záložní jednotky. Podle tiskového mluvčího ukrajinských pozemních sil Volodymyra Fitia může Synkivka útočníkům posloužit jako předmostí útoku na Kupjansk, který je důležitým logistickým centrem.

Podle webu The Kyiv Independent Moskva již od léta shromažďuje množství sil na frontové linii směrem na Kupjansk a Lyman. Těžké boje mezi nimi a ukrajinskými obránci jsou zde přitom běžným jevem. Syrskyj uvedl, že Moskva se rozhodla do oblasti přesunout záložní jednotky kvůli tomu, že ruské oddíly při nedávných útocích na Synkivku utrpěly těžké ztráty. Další vojáci z Ruska mají posílit i útoky ve směrech na vesnice Žytlivka a Terny, podotkl.

Jednotky útočníků se ve směru na Kupjansk a Lyman také pokoušejí vytlačit ukrajinské vojáky ze Serebrjanského lesa a za řeku Čornyj Žerebec, zdůraznil v pondělí velitel ukrajinských pozemních sil. O den dříve upozornil, že ruská vojska pokračují ve svých ofenzivních operacích na celé východní frontové linii.

Tamní ruské ztráty jsou podle Syrského zhruba osmkrát vyšší než ty ukrajinské. Server Ukrinform s odvoláním na prohlášení mluvčího ukrajinských pozemních sil Fitia v úterý napsal, že ozbrojené síly Kyjeva ve směru na Kupjansk a Lyman během pondělí zabily celkem 324 útočníků a zničily 37 kusů jejich vojenské techniky. Tyto informace ovšem není možné nezávisle ověřit.

Synkivka jako předmostí k útoku

„Nepřítel nepřestává útočit na ukrajinské obránce podél celé linie. Za uplynulý den bylo ve směru na Lyman a Kupjansk odraženo třináct útoků. K sedmi útokům došlo u Synkivky. Nepřítel se snaží postoupit k okraji vesnice, aby zde vytvořil předmostí pro útok na Kupjansk. Ten je důležitým logistickým centrem, přes které nepřítel během dřívější okupace převážel zásoby,“ oznámil Fitio.

Podle něho ruské jednotky v rámci útoků nasadily také bombardéry, útočné letouny nebo helikoptéry. Při úderech použily i dvacítku kamikadze dronů.

Fitio o ruském záměru získat Kupjansk hovořil již na konci listopadu. Tehdy uvedl, že ruská armáda proti obráncům používá útočné oddíly, které se skládají z někdejších pokáraných vojáků, „vedoucí je k takzvaným útokům na mlýnky na maso“. „Vidíme, že nepřítel je stále aktivnější. Navzdory ztrátám lidí a vybavení se nevzdávají svých plánů a snaží se protlačit ukrajinskou obranou, najít nějaké slabé místo v obranných liniích,“ poznamenal tehdy Fitio.

Život v Kupjansku provází ostřelování

Život lidí v Kupjansku poznamenala dřívější několikaměsíční ruská okupace i neustálé ostřelování, napsal web The Kyiv Independent. Nejbližší úsek frontové linie se nachází pouhých devět kilometrů severovýchodně od města, což obyvatele staví na dostřel dělostřelectva.

O nejnovějším ostřelování informoval list Ukrainska pravda v úterý, kdy kvůli úderům ruských okupačních sil zahynul jeden starší muž a další byl zraněn. Během ostřelování byla také poničena okna a plot obytných budov.

Ve městě, které se nachází ve východní části Charkovské oblasti, kdysi žilo asi 27 tisíc lidí. Nyní zde zůstává jen zhruba dvacet procent předválečné populace. Kupjansk odmítá opustit přibližně pět a půl tisíce obyvatel, přestože ukrajinské úřady v srpnu vyhlásily povinnou evakuaci blízkých vesnic. Podle tehdejších plánů vedoucího Charkovské regionální vojenské správy Oleha Syněhubova mělo oblast opustit více než jedenáct tisíc lidí, včetně šesti set dětí. Podle serveru Ukrinform úřady informovaly o tom, že policie na konci listopadu z regionu evakuovala přes dvě stě dětí.

Podle serveru DW byl Kupjansk prvním městem, které se po začátku plnohodnotné invaze ruských sil v únoru 2022 bezpodmínečně vzdalo. Jeho starosta Hennadij Macehora dříve řekl, že tak učinil, aby zabránil lidským obětem a zničení infrastruktury. Loni město osvobodila ukrajinská armáda.

Syrskyj: Rusko vyvíjí tlak i na Bachmut

Velitel ukrajinských pozemních sil Syrskyj v pondělí také oznámil, že ruské síly vyvíjí značné úsilí prosadit se severně a západně od Bachmutu. V regionu Rusové nasadili výsadkové jednotky, námořní pěchotu a speciální síly.

Nárůst aktivity invazních sil byl zaznamenán také poblíž obléhaného města Avdijivka. Tam se ruští vojáci pokouší postupovat směrem na jeho sever i jih. Využívají přitom tanky a obrněná vozidla, popsal situaci jeden z mluvčích ukrajinské armády Oleksandr Štupun.

Oleksandr Syrskyj (vpravo) hovoří s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
Zdroj: Reuters

Fitio o situaci poblíž Bachmutu řekl, že zůstává „poměrně dynamická“. Na této části fronty podle něho bylo obránci odraženo dvanáct ruských útoků, a to konkrétně u obcí Bohdanivka, Kliščivka a Andrijivka. Síly Moskvy také podnikly tři letecké údery a použily 33 kamikadze dronů. V oblasti bylo během pondělí rovněž sestřeleno čtyřicet nepřátelských bezpilotních letounů a zabito 141 útočníků, citoval Fitia web Ukrinform.

Ruská armáda však navzdory ztrátám pokračuje v ofenzivních operacích, což se odráží i na ruských ztrátách. „V regionu ztratil nepřítel během listopadu asi jedenáct tisíc vojáků. Kromě toho bylo zničeno nebo poškozeno přes jedenáct set kusů nepřátelské techniky, a to včetně 128 tanků, 208 bojových vozidel a 259 minometů,“ zdůraznil Fitio.