Ruský pilot v ukrajinských službách. Vrtulník zásluhou rozvědky přistál na ukrajinském letišti, píše tisk

Ukrajinská vojenská rozvědka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtulník Mi-8AMTŠ. Stalo se tak při dlouhodobé speciální operaci, která trvala déle než půl roku. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na své vysoce postavené zdroje v rozvědce. List zároveň zveřejnil snímky stroje a leteckých součástek k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, které vrtulník přepravoval mezi dvěma leteckými základnami.

„Spolu s pilotem byli na palubě dva členové posádky, kteří nevěděli, kam vlastně vrtulník letí. Mi-8 přistál v Charkovské oblasti. V důsledku tajné operace byli zlikvidováni. Pilot s rodinou se nacházejí na Ukrajině,“ napsala Ukrajinska pravda.

Rozvědce se totiž podařilo pilotovu rodinu dostat z Ruska ještě předtím, než vrtulník přistál na severovýchodě Ukrajiny. Kromě transportního vrtulníku Mi-8 v nejmodernější verzi získala Ukrajina i zmíněné letecké součástky. Jméno ruského pilota deník neuvedl.

Mluvčí rozvědky Andrij Jusov potvrdil, že na ukrajinském letišti skutečně přistál ruský vrtulník, ale podrobnosti budou podle něj zveřejněny později.

Ruské úřady se zdržely vyjádření a ztrátu vrtulníku nepřiznaly. Dříve zpravodajský kanál Fighterbomber na sociální síti Telegram tvrdil, že Mi-8 zabloudil na Ukrajinu vinou chyby v navigaci, poznamenala BBC na svém ruskojazyčném webu.

Červinského nápad skončil fiaskem

Ukrajinska pravda zároveň připomněla, že letos na jaře vešlo ve známost, že se Ukrajinci loni v létě neúspěšně pokusili vylákat na Ukrajinu ruského pilota bombardérů Su-24 a Su-34. Podle deníku šlo o akci, kterou bez svolení nadřízených podnikl velitel jedné ukrajinské jednotky Roman Červinskyj s cílem získat ruské vojenské letadlo. Ruský pilot se tvářil, že chce přeběhnout na ukrajinskou stranu, ale místo toho Rusko podniklo útok na letiště Kanatove v Kirovohradské oblasti Ukrajiny.

Červinského nápad s únosem letadla rozvědka podle mluvčího Jusova „okamžitě odmítla“ jako neuskutečnitelný a příliš riskantní, což se nakonec potvrdilo. Červinského pak letos v dubnu zadržela ukrajinská tajná služba SBU a obvinila jej z překročení pravomocí.