Ruská policie provedla razie v moskevských gay klubech

Ruská policie v noci na sobotu provedla na základě „výnosu o extremismu“ razie v moskevských nočních klubech mimo jiné pro homosexuály, informovala o tom podle agentury DPA místní média. Ruský nejvyšší soud se ve čtvrtek vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, které označil za extremistické.

Uniformovaní muži vnikli do velkých moskevských klubů pod záminkou, že hledají drogy, vyplývá ze zpráv médií a na sociálních sítích. Několik lidí bylo zadrženo. Policie, která podle očitých svědků fotografovala pasy, mimo jiné cizinců, se k zátahu zatím nevyjádřila.

DPA připomíná, že v Rusku jsou už několik let vystaveni sílícímu politickému pronásledování mimo jiné lesby, gayové, transsexuálové a bisexuálové, kteří jsou označováni souhrnnou zkratkou LGBT.

Petrohradský soud v pátek odsoudil místní hudební televizi k pokutě 500 tisíc rublů (zhruba 124 tisíc korun) za to, že vysílala videoklip popového zpěváka Sergeje Lazareva se scénkou plnou něžností mezi dvěma ženami, píše DPA.

Režim prezidenta Vladimira Putina, který na konci loňského února rozpoutal plnohodnotnou válku proti Ukrajině, se staví do pozice ochránce „tradičních hodnot“. V Rusku v poslední době přitvrdila například také rétorika proti potratům.