Řecko chce zpátky sochy, které si v 19. století odvezli Britové

Události: Řecko chce zpátky sochy, které si odvezli Britové (zdroj: ČT24)

Řecko se znovu snaží získat zpátky starověká umělecká díla, která byla součástí Parthenonu. Vzácné sochy a reliéfy vystavuje Britské muzeum. Z Atén do Londýna je odvezl lord Elgin na začátku 19. století. Britové díla vrátit dlouhodobě odmítají.

Chrám Parthenon v aténské Akropoli je jednou z nejznámějších historických a uměleckých ikon Řecka. Jenže část jeho lesku – sochařská výzdoba – září v Britském muzeu na druhém konci Evropy.

„Británie se distancuje od své evropské rodiny. Uběhlo 200 let od řecké revoluce. Myslím, že nastaly správné okolnosti, za kterých by se měla (výzdoba) vrátit,“ uvedla řecká ministryně kultury Lina Mendoniová.

Sochy odvezl britský lord Elgin bez vědomí úřadů v 19. století, kdy Řecko bylo pod vládou Osmanské říše. Atény se o navrácení uměleckých děl snaží už desítky let. „Kurátoři Britského muzea se cítí zavázáni zachovat sbírky v jejich celistvosti, aby předměty, které jsou jejich součástí, v nich i zůstaly,“ uvedl ředitel Britského muzea Hartwig Fischer.

Příkladem šla Itálie

Změnu by mohlo přinést rozhodnutí Anglické rady pro umění. Instituce spadající pod vládu žádá muzea, aby navrátila významné umělecké a náboženské předměty do zemí jejich původu. Podobně už před patnácti lety Itálie vrátila Etiopii obelisk z Aksúmu, ukradený za druhé světové války. 

„Nejde tu jen o navrácení předmětu vysoké symbolické hodnoty, ale o historický obrat ve vztazích mezi Itálií a Etiopií,“ uvedl tehdy náměstek italského ministra zahraničí Alfred Mantica.

Ke stejnému kroku v souvislosti s africkými sbírkami před třemi lety vyzval francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie by mohla vracet až desítky tisíc uměleckých děl.