Řecká policie dopadla dvojku tamního neonacistického hnutí. Na útěku byl od loňského října

Horizont ČT24: Zadržení řeckého neonacisty Pappase (zdroj: ČT24)

Řecká policie dopadla druhého nejvyššího představitele neonacistického hnutí Zlatý úsvit. Christos Pappas byl na útěku od loňského října. Patří mezi desítky členů strany, kteří byli loni v Aténách odsouzeni v procesu kolem ubodání rappera a levicového aktivisty Pavlose Fyssase. Papppas si má odsedět třináctiletý trest.

Policisté druhého muže Zlatého úsvitu Christose Pappase naposledy viděli několik dní před vynesením verdiktu, kdy podle pravidel přišel na kontrolu na policejní stanici. Teď se na ní ocitl znovu – tentokrát nedobrovolně.

Ukrýval se v aténské čtvrti Zografu, krátce po zadržení byl převezen k prokurátorovi a odsud do vězení. „Převzala ho protiteroristická policejní jednotka a směřuje do vězení,“ uvedl právník zadrženého Perikles Stavrianakis. 

Za mříže Pappase poslal soud spolu s dalšími čtyřiceti členy strany loni na podzim. Odsouzen byl v případu zabití rappera a levicového aktivisty Pavlose Fyssase. Toho ubodal přívrženec Zaltého úsvitu v roce 2013, soud ho pak označil za zločineckou organizaci. Verdikt si tehdy přišly poslechnout desetitisíce lidí.

„Fašismus není možné porazit jednoduše, musíme v boji pokračovat, ale bitvu jsme vyhráli,“ řekla matka zavražděného rappera Magda Fyssaová.

Sympatie k fašismu

Pappas byl sám fanoušek italského diktátora Mussoliniho a sběratel fašistických memorabilií. Stál u zrodu Zlatého úsvitu. Byl blízkým přítelem lídra Nikose Michaloliakose a předním ideologem této krajně pravicové strany. Známý byl mimo jiné fotografiemi, na kterých heiloval pod nacistickou vlajkou, nebo videem, na kterém učil děti nacistický pozdrav.  

Michaloliakos založil Zlatý úsvit v osmdesátých letech jako neonacistické hnutí, které se pak stalo politickou stranou. Vrcholné popularity dosáhl během ochromující finanční krize v Řecku v roce 2012. Řadu příznivců získal i svou protiimigrační politikou. O křesla v parlamentu přišli členové strany ve volbách v roce 2019.

Nikos Michaloliakos
Zdroj: Petros Giannakouris/AP