Prokuratura vyšetřuje Trumpovo zacházení s tajnými dokumenty, píše list The New York Times

Americká federální prokuratura začala vyšetřovat, zda bývalý prezident USA Donald Trump při svém působení v úřadu nakládal správně s utajovanými spisy. S odvoláním na dvě informované osoby o tom píše list The New York Times (NYT). Některé materiály Trump z Bílého domu údajně odvezl do své rezidence na Floridě.

Velká porota se zabývá zjištěním Národního archivu USA z letošního ledna, podle kterého si bývalý prezident na konci svého funkčního období do soukromého resortu Mar-a-Lago na Floridě odvezl patnáct krabic s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů či dopisů. Byly mezi nimi i položky označené jako tajné.

Předmětem vyšetřování je podle anonymního zdroje NYT způsob, jakým se soubory dostaly z Washingtonu na Floridu, kdo je zabalil nebo jak byly v resortu uchovávány. Zjišťuje se také, kdo o jejich odvezení z Bílého domu věděl.

Při vyšetřování nakládání se spisy se obvinění vznášejí jen zřídka, poznamenává newyorský deník. Ministerstvo spravedlnosti je obvykle vede, aby zjistilo, zda mohlo dojít k vyzrazení některých citlivých informací, a aby zpravodajské služby mohly případně přijmout opatření na ochranu zdrojů.

Vyšetřování čelila i Clintonová

Podobnému šetření čelila v roce 2016 i tehdejší kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová kvůli své elektronické korespondenci. Předvolební aféra se nakonec obešla bez jejího stíhání.

Vyšetřování, které se týká nakládání s utajovanými materiály, je další z řady právních problémů, kterým Trump patnáct měsíců po odchodu z Bílého domu čelí.

Prokuratura v Atlantě exprezidenta vyšetřuje, zda se snažil ovlivnit výsledky předloňských prezidentských voleb ve státě Georgie. Dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli podezření na daňové a další finanční podvody ve své firmě, čelí ve státě New York.