Případ odložen. Kapitánka lodi na záchranu uprchlíků nepůjde v Itálii před soud

Kapitánka nevládní lodi na záchranu uprchlíků Sea Watch 3 Carola Racketeová nestane v Itálii před soudem. Předběžný soud odložil obvinění z útoku na válečnou loď, které bylo proti ní dříve vznesené, uvedla agentura AFP. Racketeová přistála v červnu roku 2019 s lodí na italském ostrově Lampedusa navzdory zákazu, jenž vydal tehdejší ministr vnitra Matteo Salvini. Při manévru v přístavu se ale její plavidlo střetlo s lodí italské finanční policie.

K odložení případu vyzvali i samotní státní zástupci. Podle nich se loď Sea Watch nacházela v nouzi, protože měla přes dva týdny na palubě 41 zachráněných uprchlíků. Podle státních zástupců tak kapitánka vplutím do přístavu pouze dostála své povinnosti přepravit migranty do bezpečí.

„Odložením obvinění proti Carole Racketeové soud v Agrigentu uznal povinnost zachraňovat lidské životy (na moři),“ uvedl advokát německé kapitánky Salvatore Tesoriero. Podle něj rozhodnutí soudu „obnovuje žebříček hodnot – na prvním místě je záchrana života“. Racketeová dříve čelila obvinění z napomáhání nelegálnímu přistěhovalectví, které bylo ale taktéž odloženo. Žena kvůli tomu ale strávila v roce 2019 několik týdnů ve vazbě a domácím vězení.

Salvini stane před soudem v září

Racketeová přistála na ostrově v období, kdy se italský ministr vnitra Matteo Salvini snažil zabránit lodím s migranty zachráněnými ve Středozemním moři zakotvit v italských přístavech. Kvůli případu plavidla katalánské organizace Open Arms, které několik dní nesmělo vplout do přístavu, stane politik v září před soudem. Obžalován je z omezování osobní svobody a hrozí mu až 15 let vězení.

V jiném obdobném případu, který se týkal lodi italské pobřežní hlídky Gregoretti, bylo ale stíhání vůdce pravicové strany Liga minulý týden zastaveno.