Přibývá důkazů, že za výbuch v nemocnici v Gaze mohla palestinská raketa. Otázky vyvolává i údajný počet obětí

Události: Ze zasažení nemocnice v Gaze se Izrael a Hamás obviňují navzájem (zdroj: ČT24)

Islamistické hnutí Hamás s jistotou vědělo, že nemocnici al-Ahlí v Pásmu Gazy během úterý poškodila vadná palestinská raketa, prohlásil ve středu ráno mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Hamás se ale podle něj rozhodl zahájit „globální mediální kampaň“, aby tuto skutečnost zakryl. Výbuch nemocnice v Gaze, při kterém podle teroristů zemřelo kolem pěti set Palestinců, již odsoudil americký prezident Joe Biden nebo německý kancléř Olaf Scholz. Izrael údaje Hamásu o počtu mrtvých zpochybnil.

Izraelská armáda ve středu zveřejnila záběry z dronu, z nichž lze podle ní vyvodit, že židovský stát za úterním výbuchem nestojí. Izraelské zpravodajské služby podle Hagariho také disponují odposlechem, na němž se dva zástupci hnutí Hamás baví o vadné raketě Islámského džihádu, jež nemocnici zasáhla.

Při úterním výbuchu podle zdravotnických úřadů v Gaze, kterou islamisté z Hamásu ovládají, zahynulo kolem pěti set Palestinců. I tuto bilanci ale Izrael zpochybňuje, extremistická organizace totiž podle Hagariho počet mrtvých vědomě nadsazuje. Odpoledne palestinské úřady uvedly, že při incidentu zemřelo 471 Palestinců a dalších 314 utrpělo zranění.

„Podle našich zpravodajců Hamás zhodnotil zprávy o explozi a pochopil s naprostou jistotou, že šlo o selhání rakety Islámského džihádu. Rozhodl se proto zahájit globální mediální kampaň, aby zastřel, co se doopravdy stalo. Zašel i tak daleko, že nadsadil počet mrtvých,“ cituje Hagariho list The Times of Israel (ToI).

Zveřejněné záběry z dronu izraelská armáda doprovází vysvětlením, že její vzdušné údery po sobě zanechávají kráter. Ten u nemocnice al-Ahlí údajně chybí. Požár na přilehlém parkovišti a úlomky munice na okolních, převážně neporušených budovách podle Izraelců podporují závěr, že explozi způsobila vadná střela, kterou se pokusil odpálit palestinský Islámský džihád z prostoru hřbitova za nemocnicí.

„Poškození způsobené leteckou municí by vypadalo úplně jinak, viděli bychom krátery a poškození staveb. Rozsah poškození (nemocnice) je způsoben hlavicí rakety, ale také jejím palivem, protože střela letěla jen krátce a zbývalo ho proto hodně,“ řekl Hagari na tiskové konferenci. Tuto verzi podpořil i ukázáním fotografií a snímků místa v infračerveném spektru.

Izrael odmítl odpovědnost za výbuch v nemocnici (zdroj: ČT24)

Mnoho médií podle něj okamžitě převzalo nepodložené nařčení Hamásu, která označil za lži. Za varovné znamení označil v této souvislosti rychlost, se kterou zástupci Hamásu věděli, co se na místě přesně stalo. Armádní mluvčí dodal, že za posledních jedenáct dní bylo z Gazy odpáleno asi 450 raket, které selhaly a dopadly na jiné místo v enklávě, aniž by se dostaly přes hranici s Izraelem.

Hagari rovněž uvedl, že Izraelci v úterý v době, kdy byla nemocnice zasažena, sledovali pomocí radaru rakety odpalované z Gazy. „Provedli jsme analýzu jejich trajektorií a zjistili jsme, že byly vystřeleny z blízkosti této nemocnice. Navíc existují dvě na sobě nezávislá videa, která ukazují selhání rakety a její následný pád k zemi,“ sdělil mluvčí izraelské armády. 

Palestinské střely selhaly už předtím, připomíná zpravodaj

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek k izraelskému prohlášení podotkl, že celý vzdušný prostor nad Pásmem Gazy je neustále monitorován drony židovského státu. Izrael předkládá světu materiály, které mají dokládat to, že se ve skutečnosti jednalo o odpal rakety nedaleko nemocnice na hřbitově, řekl.

„Na místě dopadu není kráter, což by podle Izraelců odpovídalo tomu, že by to byl přímý zásah. Je tam ale spíše plošná destrukce. Ta souvisí s tím, že v raketě mělo být ještě velké množství paliva. Faktem je, že v minulých konfliktech palestinské střely často nedoletěly nad Izrael, zřítily se nad územím Pásma Gazy, a zabíjely dokonce lidi,“ popsal blízkovýchodní zpravodaj.

Podle něho Izraelci zároveň upozornili, že Hamás zveřejnil počet obětí velice rychle, číslo je podezřele zaokrouhlené na pět set. „Nakonec i toto množství bylo výrazně zrevidováno směrem dolů. Podle Izraele nemohl Hamás tak brzy po útoku s takto přesným číslem operovat,“ dodal novinář.

Zpravodaj Borek o situaci v Pásmu Gazy a izraelské návštěvě Bidena (zdroj: ČT24)

Výbuch odsoudili Biden i Scholz

Americký prezident Biden vyjádřil rozhořčení nad výbuchem nemocnice al-Ahlí ve městě Gaza. Rovněž oznámil, že nařídil speciálnímu týmu, aby celou událost vyšetřil. Americký lídr to ve středu napsal na sociální síti X (dříve Twitter). Nyní je na návštěvě Izraele, kde ho ve středu uvítal tamní premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog.

Americká hlava státu Netanjahuovi po příletu řekla, že je pobouřena úterní explozí nemocnice. „Podle toho, co jsem viděl, to vypadá, jako by to udělal jiný tým, ne vy. Ale je spousta lidí, kteří si tím nejsou jistí,“ řekl Biden podle serveru BBC a dalších médií.

Předtím v příspěvku na sociální síti X vyjádřil nad výbuchem rozhořčení. „Jsem pobouřen a hluboce zarmoucen výbuchem v nemocnici al-Ahlí v Gaze a ztrátami na životech. Okamžitě po vyslechnutí této zprávy jsem mluvil s jordánským králem Abdulláhem II. a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Nařídil jsem svému týmu národní bezpečnosti, aby pokračoval ve shromažďování informací o tom, co se přesně stalo,“ píše se v příspěvku.

Benjamin Netanjahu a Joe Biden na letišti v Tel Avivu
Zdroj: Evelyn Hockstein/Reuters

Na explozi nemocnice zareagoval i německý kancléř Scholz. „Jsem zděšen záběry tohoto výbuchu. Byli zraněni a zabiti nevinní civilisté. Naše myšlenky jsou s rodinami obětí,“ napsal na sociální síti X. Zároveň vyzval k důkladnému vyšetření výbuchu.

„Ta nesmyslná tragédie nás všechny šokovala,“ prohlásila ve svém projevu na adresu výbuchu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zasažení nemocnice plné civilistů je podle ní neomluvitelné. Spolu s dalšími představiteli unijních institucí zdůraznila svou podporu Izraeli, zároveň ale vyzvala k podpoře obyvatel Palestiny. 

Šéf Kremlu Vladimir Putin považuje výbuch v nemocnici v Gaze za strašnou katastrofu. „Doufám, že toto bude signál, který potřebujeme k co nejrychlejšímu ukončení (izraelsko-palestinského) konfliktu. Musíme se zaměřit na možnost zahájení určitých kontaktů a jednání,“ prohlásil Putin, jehož země vede nevyprovokovanou válku proti Ukrajině, při návštěvě Pekingu.

Incident ostře odsoudila i tamní diplomacie. „Čína je šokována těžkými ztrátami způsobenými útokem na nemocnici v Gaze,“ napsalo mimo jiné v prohlášení čínské ministerstvo zahraničí, které zároveň apelovalo na okamžité nastolení příměří. Peking neuvedl, kdo je podle jeho názoru za událost odpovědný.

Přibývá důkazů, uvedl Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti X ve středu uvedl, že přibývá důkazů ohledně poškození nemocnice al-Ahlí islamisty. Poučením podle něho je, že unáhlené závěry mohou způsobit mnoho škod.

„Tato válka si už vybrala významnou daň na životech civilistů, což je tragédie. Přibývá důkazů, že útok na nemocnici způsobila vadná raketa Islámského džihádu. Je velmi důležité nesdílet mylné informace a vždy čekat na fakta,“ konstatoval šéf české diplomacie.

Blízký východ protestuje

Exploze nemocnice vyvolala protesty na Blízkém východě. Demonstranti se sešli před velvyslanectvím USA v libanonském Bejrútu nebo ambasádami Francie a Británie v íránském Teheránu. V jordánském Ammánu se tisíce protestujících pokusily dostat k izraelskému velvyslanectví. Policie proti nim nasadila slzný plyn. Demonstrace byla hlášena také z iráckého Bagdádu. Na jihu Libanonu demonstranti také pálili fotografie Netanjahua a Bidena, na něž předtím napsali, že jde o „válečné zločince“ .

V tureckém Istanbulu se protestovalo před izraelským generálním konzulátem. „Sešlo se tam několik tisícovek lidí. Ti skandovali proizraelská nebo protipalestinská hesla a snažili se na budovu házet vajíčka i kameny. Policie zakročila s pomocí slzného a pepřového plynu,“ popsal situaci v Turecku zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Zároveň dodal, že postoj turecké veřejnosti k dění v Izraeli je většinově propalestinský. „Jedna z místních společností zveřejnila průzkum veřejného mínění, ve kterém měli lidé označit státy, které jsou z jejich pohledu přátelské, či nepřátelské. Více než osmdesát procent respondentů označilo Izrael za nepřátelský,“ dodal novinář.

Demonstrace v íránském Teheránu
Zdroj: Reuters

Izrael oznámil vytvoření humanitární zóny

Server ToI ve středu ráno rovněž napsal, že izraelská armáda oznámila vytvoření bezpečné humanitární zóny u obce al-Mavasí nedaleko Chán Júnisu, a to po několikadenních jednáních s Egyptem a Spojenými státy.

Armáda přitom znovu vyzvala obyvatele severu Pásma Gazy, aby se přesunuli na jih, což udělala poprvé minulý čtvrtek pozdě večer. Tehdy je vyzvala, aby se evakuovali do 24 hodin, čímž vyvolala spekulace o blížící se pozemní operaci, ale také kritiku, že milion lidí se za tak krátkou dobu nemůže přemístit.

Izraelské úřady rovněž uvedly, že mezinárodní humanitární pomoc bude do zóny na jihu Pásma Gazy poskytnuta „podle potřeby“. Ještě v úterý přitom Izrael bombardoval i jih oblasti, kam se měli Palestinci podle jeho výzvy evakuovat. Právě to uvádí Egypt jako důvod, proč nelze přechod Rafáh otevřít. 

Ostřelování civilních cílů patří v každém konfliktu mezi válečné zločiny. O každém jednotlivém útoku sbírají vyšetřovatelé důkazy a spojují je s konkrétními jednotkami a veliteli. Čeští experti aktuálně působí i na Ukrajině. Dokumentují ruské raketové útoky na obytné domy, nemocnice nebo elektrárny.

Jeden z nich, Petr Pojman, pro ČT popsal, že klíčové pro ně je dostat se na místo pokud možno co nejdříve, promluvit si se svědky události a pořídit fotografie, u nichž lze z takzvaných metadat jasně určit, kdy na místě vyšetřovatelé byli. Na Ukrajině český tým spolupracuje i s tamní policií, která se „naučila“ útoky aktivně monitorovat a dokumentovat.