Při Oktoberfestu přišly dvě stovky lidí o řidičák. Jezdili opilí na elektrokoloběžkách

Policie během letošního tradičního pivního festivalu v Mnichově zjistila 414 přestupků souvisejících s jízdou v opilosti na elektrokoloběžkách. Více než 250 lidem kvůli řízení s alkoholem v krvi na místě zabavila řidičský průkaz. V Německu tato elektrická vozítka spadají do stejné kategorie jako motorová vozidla.

Německo provoz elektrokoloběžek povolilo teprve letos v polovině června. Už teď se ale potýká s řadou problémů.

Naposledy policie řešila stovky přestupků na 186. ročníku oblíbeného pivního festivalu Oktoberfest, který se konal v Mnichově od 21. září a skončil tuto neděli. Více než dvěma stovkám lidí na místě zabavila řidičský průkaz za jízdu pod vlivem alkoholu na těchto vozítkách.

Elektrokoloběžky v ulicích Mnichova během Oktoberfestu
Zdroj: Felix Hörhager/ČTK/DPA

Nehody na elektrokoloběžkách

Alkohol je často i příčinou nehod, ve kterých jsou mezi účastníky lidé na elektrokoloběžkách. Například v Berlíně policie za první tři měsíce provozu těchto vozítek evidovala více než 74 takových dopravních nehod.

Šestnáct lidí při nich utrpělo těžká a třiačtyřicet lehká zranění. Nejčastějšími příčinami byly vedle alkoholu chyby při řízení a jízda na chodníku.

Mluvčí mnichovské policie Marcus da Gloria Martins poznamenal, že řada lidí bere e-koloběžky jako lifestylový prvek nebo hračku a podle toho je i používá.

Jak se vypořádat se záplavou elektrokoloběžek a potížemi spojenými s jejich zapojením do provozu teď řeší řada měst po celém světě, mezi nimi třeba i Paříž nebo Praha.