Při mohutných záplavách zahynuly v Pákistánu stovky lidí

Za poslední měsíc zahynulo při záplavách v Pákistánu 549 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánské vládní zdroje. Mezi nejhůře postižené oblasti patří odlehlé komunity v chudé jihozápadní provincii Balúčistán.

Přívalové povodně způsobily abnormálně silné monzunové deště. Vláda za pomoci armády zřídila v oblastech zasažených povodněmi humanitární tábory a pomáhala lidem s přesídlením a zajištěním potravin a léků. Záplavy poškodily více než 46 tisíc domů, uvedl Národní úřad pro zvládání katastrof.

„Snažíme se zajistit rozsáhlou pomoc obětem povodní,“ řekl premiér Šabház Šaríf během návštěvy zasažených oblastí.

Kromě odlehlých komunit v provincii Balúčistán se pod vodou během minulého měsíce ocitla mimo jiné i část přístavního města Karáčí včetně tamní obchodní čtvrti, uvedl web stanice CNN. Karáčí sousedí s balúčistánským okresem Labela, který byl podle stanice al-Džazíra vůbec nejhůře postiženým regionem. 

Uplynulý měsíc byl v zemi nejvlhčí za posledních třicet let a spadlo o 133 procent více srážek, než je třicetiletý průměr, uvedl úřad pro zvládání katastrof. V Balúčistánu, který sousedí s Íránem a Afghánistánem, napršelo o 305 procent více srážek, než je roční průměr, dodala agentura Reuters.