Přes padesát lidí zemřelo při požáru bytového domu ve Vietnamu

Při rozsáhlém požáru bytového domu v hlavním městě Vietnamu Hanoji zahynulo v noci na středu 56 lidí a dalších 37 utrpělo zranění. Vyplývá to z aktualizované bilance, kterou zveřejnila vietnamská státní televize VTV. Dosavadní zprávy hovořily o třiceti mrtvých.

Policie oznámila, že zahájila vyšetřování příčin neštěstí a zadržela majitele objektu. Zachránit se podle různých mediálních zdrojů podařilo 70 až 100 lidí. Mezi oběťmi jsou i děti.

Hořet podle svědků začalo v úterý krátce před půlnocí místního času (19:00 středoevropského letního času) na parkovišti, načež plameny zachvátily část desetipatrového bytového domu. Ten se nachází v úzké ulici a jeho balkony chrání zábradlí, což ztížilo vyprošťování obyvatel. 

Mohlo by se jednat o jeden z nejtragičtějších požárů ve Vietnamu za poslední roky, píše agentura AFP a poukazuje na kritiku, které země v minulých letech čelila v souvislosti s častým nedodržováním bezpečnostních předpisů.

Místo neštěstí ve středu navštívil premiér Pham Minh Chinh. Předseda vlády při tom vyzval, aby byla urychleně dokončena protipožární nařízení pro obytné budovy v hustě osídlených oblastech.