Požáry v řeckém národním parku Dadia znovu nabraly na síle

V Řecku opět nabraly na síle požáry v národním parku Dadia u hranic s Tureckem, evakuovat se tam museli obyvatelé dalších vesnic, které plameny ohrožovaly. U obce Jannuli celou noc pomáhali i čeští hasiči, sdělila jejich mluvčí Martina Götzová. Požáry v Řecku hoří nepřetržitě už skoro dva týdny, navzdory nasazení několika stovek hasičů včetně posil ze zahraničí se je stále nedaří dostat pod kontrolu.

Ve středu byla situace nejkritičtější právě v parku Dadia, kde dostali příkaz k evakuaci lidé z vesnic Jannuli a Sidiro. Po celonočním boji s ohněm se podařilo jeho postup zastavit, uvedla stanice ERT. Řecké úřady dnes oznámily, že na místo pošlou další posily a celkem tam bude nasazeno skoro 600 hasičů, a to včetně týmů z několika evropských zemí včetně České republiky.

„Náš tým zde vytvořil obranné postavení, aby nepřešly plameny až do vesnice. Tím to ovšem neskončilo a zásah pokračoval celou noc. Fronta požáru se přiblížila kolem 21. hodiny, českým hasičům se podařilo obec uchránit,“ popsala dnes Götzová dění u Jannuli. Zároveň upřesnila, že v pátek se uskuteční plánovaná rotace, stávající hasiče nahradí jejich kolegové z Česka, přepravu zajistí dva armádní letouny CASA.

Na severovýchodě Řecka už požáry zničily plochu o rozloze kolem 83 tisíc hektarů, tedy větší, než je rozloha národního parku Šumava. S požáry tam nyní bojuje 582 hasičů se stovkou hasičských vozů, intenzivně se hasí i ze vzduchu.

Klimatická krize

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis řekl, že požáry jsou důsledkem změn klimatu, které podle něj dosahují takových rozměrů, že je se současnými prostředky stále obtížnější katastrofy řešit. „Klimatická krize je před námi o krok napřed,“ řekl.

Zdůraznil také, že stíhání podezřelých žhářů zůstane výhradně v rukou justice a že vláda nedovolí, aby se občané pasovali do role samozvaných soudců a brali spravedlnost do svých rukou. Podle agentury DPA tak reagoval na případy z řecko-tureckého pohraničí, kde se někteří místní obrátili proti migrantům, které ze vzniku požárů viní.