Posselt odmítl nacionalistické tendence. Sudetští Němci chtějí pokračovat ve smíření s Čechy

Sudetští Němci chtějí pokračovat v dosavadní cestě usmíření s Čechy a odmítají nacionalistické tendence, které se znovu objevují. Na sjezdu sudetských Němců v bavorském Augsburgu to řekl jejich šéf Bernd Posselt. Nacionalismus označil za „jednu z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo“.

Posselt v projevu pochválil cestu ke smíření, kterou se oběma stranám v posledních letech podařilo ujít. „Nechceme tuto cestu opustit a apelujeme na ostatní, aby tuto cestu neopouštěli,“ zdůraznil.

Je možné, že tím apeloval i na některé německé politiky. Státní tajemník německého ministerstva vnitra Stephan Mayer (CSU) totiž v sobotu na sjezdu sudetských Němců prohlásil, že Benešovy dekrety nepatří do dnešní Evropy. Po několika letech, kdy se o dekretech na sudetoněmeckých sjezdech nehovořilo, tak téma znovu otevřel. Podle informací ČTK svůj projev dopředu s nikým nekonzultoval. 

Žádný z dalších řečníků už dekrety v projevu nezmínil. Nový bavorský premiér Markus Söder (CSU) v souvislosti s vyjádřením Mayera uvedl, že způsobilo „určité podráždění“. Mayer je podle něj ale ještě mladý muž. „Hodně sázím na vnitřní diskusi v Česku, ta je důležitá,“ uvedl k dekretům zase Posselt. Znovu také zdůraznil, že rozhodnutí o možném zrušení Benešových dekretů je výhradně na České republice.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v sobotu označil Mayerovy výroky za nabubřelé a povýšenecké, česko-německé vztahy podle něj mimořádně poškozují. Podle většiny českých politiků jsou dekrety už minulostí a neměly by se vytahovat. 

Na sjezd sudetských Němců reagoval na Twitteru i šéf české diplomacie Martin Stropnický (ANO). „V našich vztazích jsme dosáhli vysoké úrovně smíření a vzájemného porozumění. To jsou hodnoty, na které chceme dále navazovat,“ uvedl.

„Kontakt mezi Bavorskem a Českem a Německem a Českem je dobrý, ale může být ještě lepší,“ vyjádřil také své přesvědčení Söder. Ocenil proto svého předchůdce ve funkci Horsta Seehofera (CSU), kterému se podle něj podařilo otevřít bránu k nové kvalitě vztahů a porozumění s Čechy. „Je to náš úkol tuto bránu držet otevřenou,“ prohlásil. Věří rovněž, že v Praze brzy vznikne nová vláda. 

Posselt v projevu jasně odmítl i nacionalismus. „Kolektivní forma egoismu je nacionalismus a nacionalismus je jedna z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo,“ prohlásil. I když letos po dvou letech na sjezdu nejsou zástupci české vlády, ocenil přítomnost jiných českých politiků a také českého velvyslance v Německu Tomáše Podivínského.

Vztahy Čechů a sudetských Němců se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že Sudetoněmecké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům po druhé světové válce zkonfiskován.

Z české strany byl důležitý mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při odsunu po druhé světové válce.