Polsko zřejmě také ustoupí od globálního paktu OSN o migraci

Polsko pravděpodobně rovněž ustoupí od připravovaného globálního paktu Organizace spojených národů o migraci. Ve Varšavě to v pátek řekl polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Pakt nepodporuje například ani český premiér Andrej Babiš.

„Je velmi pravděpodobné, že… nebudeme součástí tohoto globálního paktu,“ sdělil podle agentury Reuters předseda polské vlády Morawiecki novinářům.

Globální pakt OSN o migraci již odmítli představitelé Spojených států, Rakouska a Maďarska. Babiš tento týden na schůzi české Poslanecké sněmovny prohlásil, že navrhne, aby také Česko po vzoru Maďarska a Rakouska ke globálnímu migračnímu paktu nepřistoupilo; vláda by o tom měla jednat příští týden. Podle Babišových slov pakt stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací a jeho ustanovení umožňují rozdílný výklad.

Slovensko pakt podepíše, uvedl Lajčák

Naproti tomu slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák dal po pátečním jednání v Bratislavě s českým protějškem Tomášem Petříčkem najevo, že slovenská diplomacie pakt podporuje.

„Globální pakt o migraci je politický dokument, ale nikoho k ničemu nenutí. Není to dokument, že migrace je lidské právo. Nikdo nesahá členským zemím na jejich kompetence. Věřím, že Slovensko se zachová jako rozumná a odpovědná země,“ uvedl Lajčák, který v září skončil roční působení na pozici předsedy Valného shromáždění OSN.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v marockém městě Marrákeš 10. a 11. prosince. Dokument mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo.

Pakt o migraci (v anglickém jazyce):